Uutinen

Nousevat taloudet haluavat äänivaltaa IMF:ssä

Vallanjako Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä on kehitysmaiden mielestä tärkeämpi kysymys kuin mikään muu rahaston uudistus.
Jari Nousiainen
6.8.2009

Yhdysvaltojen ja Euroopan valta Kansainvälisessä valuuttarahastossa IMF:ssä saa jo riittää, ja rahastoa uudistettaessa täytyy ensin jakaa äänivalta uudelleen, viestittävät kehitysmaat ja nousevat taloudet.

Laaja kehitysmaiden ryhmä, johon kuuluvat muiden muassa Brasilia, Intia, Kiina sekä Venäjä, tyrmäsi IMF:n toimitusjohtajan Dominique Strauss-Kahnin ajaman ehdotuksen ministerineuvoston perustamisesta, kirjoittaa Reuters. Neuvoston ajatuksena olisi lisätä poliittista päätöksentekoa IMF:ssä.

Lausunnossaan ryhmä toteaa, että heidän mielestään tärkeintä on korjata äänivallan jakaumaa vastaamaan todellisuutta keski- ja pienituloisten maiden hyväksi. Nykyinen teollisuusmaita suosiva äänijakauma kyseenalaistaa IMF:n toiminnan oikeutuksen, ja kaikkien muiden uudistusten onnistuminen riippuu tästä.

Strauss-Kahn puolestaan arveli Reutersin mukaan, että koska äänten uudelleenjakaminen on hidasta, rahaston laajempi uudistaminen jää roikkumaan, mikä heikentäisi kuvaa rahastosta "uudistusmielisenä laitoksena".

Kysymykset äänivallan jakamisesta uudelleen vaikuttavat nousevan avainasemaan IMF:n jäsenmaiden lokakuisessa kokouksessa Turkissa.

Lisää tietoa aiheesta