Uutinen

Norja: Kehitysmaiden on saatava valita oma talouspolitiikkansa

Norjan kehitysministeri kritisoi IMF:n ja Maailmanpankin lainoilleen asettamia ehtoja kaupan vapauttamisesta ja yksityistämisestä.
Sanna Jäppinen
29.11.2006

Norjan kehitysministeri Erik Solheimin mukaan kehitysavun vastaanottajamailla pitäisi olla oikeus noudattaa itse valitsemaansa talouspolitiikkaa sen sijaan, että Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF asettavat lainojensa ehdoksi kaupan vapauttamisen ja yksityistämisen, uutisoi Reuters.

Solheim esitti näkemyksensä Oslossa pidetyssä kansainvälisessä kehitysyhteistyöseminaarissa 28. marraskuuta.

Norja on jo aiemmin tänä vuonna vauhdittanut kansainvälistä keskustelua kehitysmaiden veloista ja velanantajan vastuusta mitätöimällä vastuuttomaksi todettuja velkoja viidelle kehitysmaalle. Norja on maailman suurin kehitysavun antaja, kun rahoitus suhteutetaan maan asukaslukuun.

"Emme väitä, että liberaali talouspolitiikka tai yksityistäminen olisivat väärin, mutta niihin pitäisi päätyä kussakin maassa käydyn demokraattisen debatin perusteella, ei kansainvälisten lainanantajien tai instituutioiden päätöksellä", Solheim totesi.

Seminaarissa kuultiin myös Maailmanpankin varapääjohtajan James Adamsin näkemys nykytilanteesta. Hänen mukaansa pankki on oppinut läksynsä ja huomannut, että kehitysmaiden hallitusten on otettava vastuu ajamastaan politiikasta, Reuters kirjoittaa.

Adamsin mukaan Maailmanpankki on etääntynyt niin sanotusta Washingtonin konsensus -ajattelusta, ja nykyään pyritään räätälöimään kullekin maalle sopivia talouspoliittisia malleja sen sijaan, että vaadittaisiin kaikilta samoja standardiuudistuksia.

Lisää tietoa aiheesta