Ugandan homolakia vastustava mielenosoitus New York Cityssä.
Kuva:
Kaytee Riek
Wikimedia Commons
Uutinen

Norja ja Tanska jäädyttävät Uganda-apuaan

Uusi homovastainen laki saa avunantajat vähentämään tukeaan ja siirtämään painopistettä ihmisoikeustyöhön.
Jukka Aronen
26.2.2014

YLEn uutiset kertoi eilen, että Norja jäädyttää liki kuuden miljoonan ja Tanska seitsemän miljoonan euron tukensa Ugandalle.

Päätökset tehtiin heti sen jälkeen kun Ugandan presidentti Yoweri Museveni oli vahvistanut maanantaina uuden homovastaisen lain, jossa säädetään kovat enimmäistuomiot homoseksuaalisuudesta: "ensikertalaisille" 14 vuoden vankeus ja erityisen vakaviin homoseksuaalisiin tekoihin syyllistyneille elinkautinen.

Lain ehdottomuutta lisää pykälä, jonka mukaan "johtavassa asemassa" oleva kansalainen rikkoo lakia aina kun jättää ilmiantamatta homoseksuaaleja.

Tämän lisäksi laki kieltää julkisen homoseksuaalisuuden puolustamisen, myös ihmisoikeusjärjestöiltä.

Yhteistyö jatkuu

Norja ja Tanska eivät ole kuitenkaan jättämässä Ugandaa. Norja aikoo lisätä tukeaan Ugandassa työskenteleville ihmiosoikeusjärjestöille, ja Tanskakin aikoo yhä avustaa ihmisoikeus- ja demokratiajärjestöjä sekä antaa varoja vesihuolto-ja tieprojekteihin Ugandan valtion kautta.

Myös Hollanti on ilmoittanut avun jäädyttämisestä. Ainakin Itävälta, Ruotsi ja Britannia pohtivat apunsa jatkoa.

Suomella ei ole virallista kahdenvälistä kehitysyhteistyötä Ugandan kanssa, mutta usealla järjestöllä, kuten Fidalla, Solidaarisuudella, Suomen pakolaisavulla ja Suomen World Visionilla on toimintaa maassa.

Järjestöt kanavoivat apunsa tyypillisesti suoraan paikallisille yhteistyökumppaneille tai avunsaajille, eivätkä kierrätä sitä valtiokoneiston kautta.

Kuolemantuomio neljässä maassa

Tuoreessa Kepan uutisessa analysoitiin homoseksuaalien asemaa koko Afrikassa.

Jutussa kerrottiin, että homoseksuaalisuus on edelleen laitonta 38:ssa Afrikan maassa. Rikoksesta voidaan langettaa kuolemantuomio Mauritaniassa, Sudanissa ja Somaliassa sekä Pohjois-Nigeriassa. 

Etelä-Afrikka edustaa toista ääripäätä. Siellä sukupuolineutraali avioliitto hyväksyttiin jo vuonna 2006.