Uutinen

Nobelisti Menchú ehdokkaaksi Guatemalan presidentinvaaleihin?

Nobelin rauhanpalkinnon saanut Rigoberta Menchú Tum harkitsee asettuvansa ehdolle Guatemalan syyskuisissa presidentinvaaleihin.
Larissa Bruun
2.2.2007

MANAGUA - Nobelisti Rigoberta Menchú Tum ilmoitti tällä viikolla, että useat puolueet ovat ottaneet yhteyttä ja kehottaneet häntä asettumaan ehdolle Guatemalassa 9. syyskuuta pidettävissä presidentinvaaleissa.

Menchú sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1992 tunnustuksena ihmisoikeuksien puolesta tekemästään työstä.

"Lojaliteettini on mayajohtajien puolella, ja meidän on ensin arvioitava mitä eri puolueilla on tarjota mayoille", intiaanien oikeuksien puolestapuhuja Menchú sanoi AP-uutistoimiston mukaan.

Vasta perustettu, poliittisella kartalla vasemmalle sijoittuva Kohtaaminen Guatemalan puolesta -koalitio (Encuentro por Guatemala) on ilmoittanut harkitsevansa Menchúa ehdokkaakseen. 

Menchú on useaan otteeseen maininnut, ettei hän sulje pois mahdollisuutta asettua ehdolle presidentinvaaleissa. Hän on myös maininnut ajatuksesta perustaa intiaanipuolue vuoden 2011 vaaleja silmälläpitäen.

Paljon ihailijoita, paljon vihamiehiä

Rigoberta Menchú on tunnettu hahmo, ja häntä pidetään mielenkiintoisena nimenä muuten melko tuntemattomien presidenttiehdokkaiden rinnalla.

Työ mayaintiaanien oikeuksien puolesta on tehnyt Menchústa erityisen suositun mayojen keskuudessa. Intiaaniväestö muodostaa noin 40 prosenttia Guatemalan väestöstä.

Toisaalta työ ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneiden henkilöiden saamiseksi oikeuden eteen on tuonut Menchúlle myös joukon vihamiehiä.

Jos Menchú valittaisiin presidentiksi, olisi hän jo toinen Nobelin rauhanpalkinnon saanut Keski-Amerikan johtohahmo. Costa Rican presidentti Oscar Arias sai rauhanpalkinnon vuonna 1997 välittäjänroolistaan Keski-Amerikan sisällissotien päättämisessä. Arias on toiminut Costa Rican presidenttinä viime toukokuusta lähtien.

Menchú olisi myös toinen Latinalaisen Amerikan alkuperäisväestöjä edustava presidentti. Evo Morales valittiin viime vuonna Bolivian presidentiksi. Rigoberta Menchú pitikin puolueilta tulleita yhteydenottoja merkkinä siitä, että syrjitylle alkuperäisväestölle ollaan antamassa arvoa, vaikkakin hänen kauttaan.

Isän muisto elää

Menchú ilmoitti harkitsevansa presidenttiehdokkuutta isänsä Vicente Menchún muistoksi järjestämänsä tilaisuuden yhteydessä.

Vicente Menchú murhattiin 27 vuotta sitten tammikuun viimeisenä päivänä samanaikaisesti 36 muun henkilön kanssa Guatemalan turvallisuusjoukkojen sytytettyä Espanjan suurlähetystön Guatemala Cityssä tuleen.

Tapahtumat Espanjan suurlähetystöllä vuonna 1980 olivat osa Guatemalan vuosien 1960-1996 verisen sisällissodan selkkauksia. Sisällissodan aikana Guatemalassa katosi tai tapettiin arviolta 200 000 mayaintiaania.