Uutinen

Nobelin rauhanpalkinto "köyhien pankkiirille"

Nobelin rauhanpalkinto 2006 on myönnetty bangladeshilaiselle mikroluottotoiminnan ja köyhyyden vastaisen työn pioneerille Muhammad Yunusille ja hänen luomalleen Grameen-pankille.
Sanna Jäppinen
13.10.2006
Muhammad Yunus Muhammad Yunus kertoo työstään elämäkerrassaan.

Bangladeshissa vuonna 1976 käynnistynyt Grameen-pankki on yksi vanhimmista mikroluotto-ohjelmista. Sen perusti bangladeshilainen taloustieteen professori Muhammad Yunus, joka palasi kotimaahansa opiskeltuaan välillä Yhdysvalloissa. Sittemmin Yunus on edistänyt mikroluottotoimintaa ympäri maailman.

Norjan Nobel-komitea ilmoitti 13. lokakuuta myöntävänsä Nobelin rauhanpalkinnon Yunusille ja Grameen-pankille tunnustuksena köyhyyden vastaisesta työstä yhdessä maailman köyhimmistä maista. Palkinnon arvo on hieman yli miljoona euroa.

"Kestävää rauhaa ei voida saavuttaa, jollei isoilla kansanryhmillä ole mahdollisuutta nousta köyhyydestä", Nobel-komitea perustelee. "Alhaalta lähtevä kehitys voi myös edistää demokratiaa ja ihmisoikeuksia."

Mikroluotot on suunnattu köyhille ihmisille, joilla ole mahdollisuutta saada lainoja perinteisistä rahoituslähteistä, kuten pankeista.

"Mielettömän hyvä homma", toteaa työssään Yunusiin tutustunut Suomen mikroluotto oy:n toimitusjohtaja Marika Lohi. "Samalla annetaan tunnustusta kaikille mikroluotto-ohjelmille."

Lohi arvostaa Yunusin toimintaa muun muassa siitä syystä, että rahoitusta on annettu erityisesti naisten projekteihin.

"Palattuaan Yhdysvalloista Bangladeshiin Muhammad Yunus tutustui yliopiston lähellä naisiin, jotka kaipasivat pieniä luottoja ostaakseen eläimen tai viljelysmaata. Yhdessä naisten kanssa Muhammad loi ryhmäluottosysteemin, jossa koko ryhmä toimi takaajana", Lohi kertoo.

"Hän on myös painottanut sitä, että muiden oikeuksien ohella YK on määritellyt ihmisille taloudelliset oikeudet, eli esimerkiksi oikeuden saada luottoa."

Lohi muistuttaa, että mikroluottojen vahvuus on se, että ne eivät ole avustuksia, vaan ohjelmien toimiessa oikein luotot myös maksetaan takaisin, ja ihmisten mahdollisuudet hallita omaa elämäänsä kasvavat.

Lisää tietoa aiheesta