Uutinen

Nike-kenkäfirman työntekijöiden olosuhteet kehnot Indonesiassa

Anu Lounela
21.3.2001

Nike on yksi maailman tunnetuimmista kengänvalmistajista. Sillä on yhteensä 750 tehdasta 55 maassa.

Indonesiassa yritys tekee yhteistyötä ainakin 25 tehtaan kanssa. Noin 30 prosenttia Niken kenkätuotannosta tulee juuri Indonesiasta.

Helmikuussa 2001 julkaistun, Niken itsensä kustantaman raportin mukaan yrityksen Indonesiassa sijaitsevien tehtaiden ylemmät toimihenkilöt ovat syyllistyneet naisiin kohdistuneeseen seksuaaliseen häirintään työpaikalla. Lisäksi työntekijöiden mahdollisuus saada terveydenhoitoa on ollut rajoitettua. Raportin mukaan monet työntekijät pakotetaan tekemään ylitöitä. Myös lääkehoidon saaminen on ollut vaikeaa.

Raportissa on haastateltu 4 004 työntekijää. Tutkimus suoritettiin yhdeksässä tehtaassa Global Alliance -järjestön avulla.

Jakarta Postin mukaan joissakin tehtaissa Jaavalla kuukausipalkka ei vastaa alueen minimipalkkaa.

Steve Canaanen haastattelema Niken varapuheenjohtaja Maria Eitel kertoi, etta Nike aikoo ryhtyä toimenpiteisiin välittömästi sen jälkeen kun raportin tulokset on varmistettu oikeiksi. Kenkäjätti aikoo luoda järjestelmän, jonka avulla tyontekijät voivat antaa palautetta havaitsemistaan epäkohdista. Sen lisäksi Nike aikoo perustaa itsenäisen tahon tarkkailemaan työntekijöiden oikeuksien toteutumista. Kengänvalmistaja ilmoittaa myös, että se haluaa antaa koulutusta tehtaiden johdolle siitä, mitä on seksuaalinen häirintä. Kaiken kaikkiaan Nike haluaisi tukea tehtaidensa työntekijöiden ammatillista järjestäytymistä.

Nähtäväksi jää, kuinka hyvin suunnitellut uudistukset toteutuvat.