Uutinen

Nigerin presidentti syyttää järjestöjä nälkäkriisin liioittelusta

Kehitysmaiden kriisejä kärjistetään julkisuudessa, väittävät BBC:n haastattelemat asiantuntijat.
Jari Nousiainen
31.8.2005

Nigerin presidentti kritisoi kansainvälisiä avustusjärjestöjä maansa nälänhädän liioittelusta. Asiantuntijat pitävät hänen kritiikkiään perusteltuna.

Avustusjärjestöjen taipumus esittää kehitysmaiden kriisit mahdollisimman vakavina tuottaa tehotonta apua. Nopea ja dramaattinen rahankeruu saattaa tuottaa paljon varoja, mutta konkreettista apua ei saada samassa suhteessa, toteavat BBC:n haastattelemat kehitysyhteistyöasiantuntijat.

Nigerin tapauksessa kysymys on jatkuvan aliravitsemuksen kärjistymisestä ruuan kallistuessa eikä yhtäkkisestä nälänhädästä. Kun järjestöjen tempauksen tuottama apu saapui paikalle, kriisi oli jo käytännössä ohi, kirjoittaa toimittaja Henri Astier BBC:n sivuilla.

Ryöppyinä tuleva apu saattaa jopa vahingoittaa avustettavan maan omia mahdollisuuksia selvitä pidemmällä tähtäimellä. Kun maahan tuodaan paljon ruokaa kerralla, elintarvikkeiden hinnat laskevat ja maanviljelijöiden tuotot pienenevät. Kun viljelijöillä ei ole riittävästi varoja seuraavaan satoon sijoitettavaksi, tuotanto laskee. Lopputuloksena maa saattaa jäädä riippuvaiseksi ulkomaisesta avusta, kuten Keniassa kävi tulvien jälkeen 1990-luvulla, arvioidaan BBC:n artikkelissa.

Lisää tietoa aiheesta