Uutinen

Nigeria säätänee kaasun soihdutuksen rangaistavaksi

Maakaasun polttaminen voi tulevaisuudessa olla rangaistavaa Nigeriassa. Kiellettyä ympäristön ja ihmisten terveyden pilaava soihduttaminen on ollut tähänkin asti - mutta kieltoa ei noudata edes siitä säätänyt hallitus.
Anna-Kaisa Hiltunen
22.1.2009

Nigerian senaatti valmistelee parhaillaan lakia, joka tekisi soihdutuksesta rangaistavaa.

Soihdutuksella tarkoitetaan maakaasun polttamista eroon raakaöljystä, ja teosta voisi uuden lain nojalla saada jopa vankeusrangaistuksen, kertoo nigerialainen ympäristöaktiivi Nnimmo Bassey.

Bassey vieraili kuluvalla viikolla Helsingissä puhumassa Nigerjoen suiston öljyalueen ympäristöongelmista.

Nigerian eteläisellä öljyalueella toimivat ylikansalliset öljy-yhtiöt erottavat maakaasun öljystä useimmiten nimenomaan polttamalla, koska polttaminen on ilmaista. Kaasu pitää erottaa öljystä, ennen kuin öljyä voidaan käyttää.

Basseyn järjestön Environmental Rights Actionin mukaan Nigeriassa poltetaan noin 23 miljardia kuutiota maakaasua vuodessa. Se on noin kolmannes siitä kaasumäärästä, jonka Euroopan unioni vuosittain kuluttaa – ja siitä aiheutuu noin 400 miljoonan tonnin vuotuiset hiilidioksidipäästöt. Se taas on suunnilleen sama, kuin 18 miljoonalla autolla ajeltaisiin vuoden ajan.

Ennen kaikkea soihdutuksesta kuitenkin kärsivät paikalliset. Kaasun polttamisesta vapautuvat myrkyt paitsi pilaavat ympäristön myös aiheuttavat esimerkiksi syöpää ja hengityselinsairauksia.

Presidentti oikeuden eteen?

Lakiuudistuksessa on Basseyn mukaan kuitenkin se iso ongelma, ettei kukaan tiedä, milloin laki valmistuu vai valmistuuko lainkaan.

Pahimmassa tapauksessa laille voi käydä, kuten Nigerian hallituksen niin useille päätöksille saada öljy-yhtiöt lopettamaan kaasun soihdutus: sääntö on voimassa, mutta sitä ei noudata kukaan.

Kiellettyä kaasun soihduttaminen on nimittäin ollut Nigeriassa jo vuodesta 1984. Myös maan korkein oikeus on päättänyt, että soihdutus on perustuslain vastaista. Öljy-yhtiöt ovat kuitenkin voineet jatkaa kaasun polttamista, koska hallitus on ummistanut asialta silmänsä.

Viimeksi öljy-yhtiöiden piti Nigerian hallituksen päätöksen nojalla lopettaa kaasun soihduttaminen viime vuoden loppuun mennessä. Yhtiöt kuitenkin luistivat määräajasta – eikä hallitus tai presidentti tehnyt mitään.

Nyt Basseyn järjestö kerää allekirjoituksia verkkovetoomukseen, jolla Nigerian presidenttiä ja lainsäätäjiä painostetaan pistämään öljy-yhtiöt vastuuseen teoistaan. Vetoomus luovutetaan päättäjille helmikuussa.

"Me aiomme haastaa presidentin oikeuteen, jos muu ei auta", Bassey sanoo.

Raha = valta

Nigerian hallituksen motiivi soihdutusten sallimisessa on raha. Lähes kaikki valtion vientitulot tulevat öljystä, ja öljytulot kattavat noin 80 prosenttia valtion budjetista.

Samoin on öljy-yhtiöiden laita: vaikka ne voisivat tehdä maakaasulla rahaa, ne jättävät mieluummin sijoittamatta uusiin laitteisiin ja polttavat kaasun, kunhan tietävät saavansa mahtavat voitot öljystä, Bassey sanoo.

Toistaiseksi voitot näyttävätkin varmoilta. Nigeria vie noin kaksi miljoonaa tonnia raakaöljyä päivässä, ja maan tunnetut öljyvarat ovat maailman kymmenenneksi suurimmat.

Yhtiöt ovat järjestöaktiivin mukaan myös mestarillisen hyviä keksimään tekosyitä sille, miksi kaasuloimutusta ei voida lopettaa.

Basseyn mukaan esimerkiksi Shell raportoi vuonna 2006 soihdutuksen lopettamisen olevan mahdotonta, koska osa kaasun polttopaikoista "oli tavoittamattomissa" ja koska soihdutuksen lopettaminen olisi paikoin "edellyttänyt öljyntuotannon lopettamista".

"Mutta totta kai öljyalueille päästään lopettamaan soihdutus, kun sinne päästään öljyä tuottamaankin", Bassey jyrähtää.

"Ja jos soihdutuksen lopettaminen edellyttää öljyntuotannon lopettamista, niin sitten tuotanto on yksinkertaisesti lopettava."

Lisää tietoa aiheesta