Uutinen

Nigeria: Politiikka sotkee polion hävittämisen

Nigerian tavoitteena oli hävittää polio maasta tämän vuoden loppuun mennessä, mutta nyt suunnitelma on vaarassa. Islamistinen ryhmä väittää, että lapsille annettavassa poliorokotteessa on hedelmättömyyttä aiheuttavia aineksia.
Toye Olori
20.8.2003

Nigerian islamilaisen sharia-tuomioistuimen korkeimman neuvoston johtaja Ibrahim Datti Ahmed kertoi äskettäin lehdistölle, että Yhdysvallat on vuodesta 1975 alkaen pyrkinyt vähentämään kolmannen maailman ja muslimivaltioiden väestöä. Välikätenä olisi käytetty Maailman terveysjärjestöä WHO:ta.

Ahmed väittää, että vastikään julkiseksi tulleet Yhdysvaltain viranomaisten asiakirjat osoittavat, miten WHO on käyttänyt istukkahormonia (HCG) laajoissa jäykkäkouristuksen vastaisissa rokotuskampanjoissa Nigeriassa, Tansaniassa, Nicaraguassa, Meksikossa ja Filippiineillä.

Ahmed vaatii kaikkien suun kautta annettavien rokotteiden kieltämistä siihen asti, kunnes ne on virallisesti tutkittu ja todettu turvallisiksi.

"Emme vastusta mitään tartunta- ja lastentautien hävittämiseksi suunnattua kampanjaa, mutta neuvosto ajaa voimakkaasti kansalaisten terveydellisiä etuja", Ahmed on ilmoittanut.

Nigerian Unicefin viestintäpäällikkö Tom Mshindi torjui islamilaisen neuvoston väitteen ja kuvaili sitä pienen ryhmän suunnitelmaksi tuhota maan hallituksen yritys hävittää polio lopullisesti.

"Väitteellä ei ole mitään pohjaa. Se on valitettavaa", Mshindi sanoi. Hänen mukaansa Unicef on valmis yhteistyöhön minkä tahansa järjestön kanssa rokotteen testaamisessa.
Intian ja Pakistanin ohella Nigeria on viimeinen maa, jossa poliota esiintyy.

Viime vuonna poliotartuntoja kirjattiin 202, ja tämän vuoden puolella niitä on löytynyt 75. Virus elää maassa sitkeästi, koska ihmiset pitäytyvät perinteisissä uskomuksissa ja suhtautuminen rokotuksiin vaihtelee.