Uutinen

Nicaraguassa luomukahvia tuotetaan perhetiloilla

Kimmo Lehtonen
26.4.2001

Nicaragualaisen luomuosuuskunnan kahvintuottajat ovat tyytyväisiä saamaansa takuuhintaan.

Noin 70 kilometriä Managuasta koilliseen sijaitsevassa Teustepessä kahvin kuivatus-, erottelu- ja pakkausasemalla Beneficio Santa Ritassa on keskipäivän aikaan polttavan kuumaa auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta. Beneficion patiolla auringolta suojautuneet työntekijät haravoivat hikisinä kullankeltaista valoa heijastavia kahvipapuja ylösalaisin uusiin muodostelmiin.

Tonnettain kahvia on jaettu kullekin tuottajalle tai osuuskunnalle merkittyihin paikkoihin. Kuivatuspation "kymppi" ja pation työntekijöiden toiminnasta vastaava Estéban Valle pitää huolen siitä, että kahvinpavut saavuttavat oikean kosteusasteen eivätkä kuivu liikaa tai lähde pakattavaksi liian kosteina. Valle sanoo, että normaalissa olosuhteissa oikea kosteusprosentti saavutetaan neljässä vuorokaudessa, mutta yksikin sade muuttaa jo aikatauluja.

Kahvi valmiina laivattavaksi

Vallen valvovan silmän alla kypsyy myös Solidaarisuussäätiön tilaama COSATIN-osuuskunnan tuottama luomukahvi, jota tänä vuonna lähtee vientiin kaiken kaikkiaan 275 COSATIN ja "Café orgánico"-leimoilla varustettua noin 70 kilon painoista juuttisäkkiä. Niiden tuottamiseen osallistui 345 osuuskuntaan kuuluvaa boacolaista luomukahvin pientuottajaa.

Kun hiukan hämillään katsoo kahvimeren määrää patiolla ja mielessä liikkuu yksinkertaisesti ajatus sekaannuksen mahdollisuudesta, niin -- kuin arvaten huulilla kärkkyvän kysymyksen -- Valle hyppää viereisen kahvintuottajan papujen sekaan ja ottaa kourallisen käteensä.

"Kosteus on erilainen, laatu - ja tässä tapauksessa koossakin on huomattava ero, koska tässä on kyseessä café arábica -lajike", hän sanoo, nuuhkaisee sitten papuja ja valuttelee ne sormiensa lomitse maahan.

Patiolta kahvi siirretään säkeissä sisätiloihin, jossa se kaadetaan trilloon, kuorima- koneeseen, jossa siitä karsitaan kahvin papuja ympäröivä ohut kuorikerros. Vasta tämän vaiheen jälkeen saadaan nk. café oroa, joka ensin jaotellaan koneellisesti koon mukaan ja sitten vielä valikoidaan liukuhihnalla naisten käsityönä ennen pakkaamista säkkeihin.

Säkityksen jälkeen kahvi varastoidaan Vallen mukaan keskimäärin noin kolmeksi viikoksi ennen kuljetusta Beneficion omalla rekalla Corinton satamaan, joka sijaitsee Tyynen valtameren rannalla noin 250 kilometrin päässä Teustepestä.

Kun kahvisäkit on saatu sataman varastoon odottamaan ahtausta laivaan, niin silloin kahvintuottajien osuuskunta on tehnyt osansa ja reilun kahvin maahantuojat ottavat tuotteesta vastuun.

Maksu kahdessa vaiheessa

Mutta mitä Boacon orosta, kullasta, jää kaikkien vaiheiden jälkeen kullekin käteen? Osuuskunnalle? Tuottajille?

Sen selvittämiseksi täytyy noin 20 kilometrin päässä Boacosta kävellä jonnin matkaa melkein pystysuoraa vuorenrinnettä päästäkseen esittämään kysymyksen kahvintuottajalle ja COSATIN-osuuskunnan varapuheenjohtajalle César Augusto Castrolle, joka on ollut mukana osuuskunnassa sen perustamisesta lähtien vuodesta 1995.

"Kun kahvi on Corintossa, osuuskunta on ansainnut sopimuksen mukaisen reilun kahvin hinnan, joka tällä hetkellä on 147 dollaria kvintaalilta (1 kvintaali = noin 45,4 kg) café oroa", Castro selvittää.

"Tuottajille maksetaan noin 43 prosenttia heille kuuluvasta lopullisesta hinnasta siinä vaiheessa, kun he tuovat kahvin osuuskunnan keräyspisteeseen. Jäävä osuus maksetaan sitten osuuskunnalle, kun reilun kaupan kahvin tuojat Euroopassa ovat saaneet lähetyksen ja tarkastaneen laadun. Osuuskunta jakaa sen sitten kullekin tuottajalle hänen tuottamansa määrän mukaan."

Laskutoimitus ei ole kuitenkaan aivan näin yksinkertainen. Myös osuuskunnalla on kulunsa.

"Osuuskunnan menot muodostuvat hallinnosta, Santa Ritan Beneficion kuivatus-, erottelu-, varastointi- ja kuljetuskuluista Corinton satamaan sekä keräyspisteiden paikalliskuljetuksista", Castro summaa. "Nämä kulut muodostavat noin 25-27 dollaria kvintaalilta eli kahvintuottajalle jää noin 120 dollaria."

"No ei ihan", hän korjaa vähän mietittyään: "Jokainen maksaa vielä viisi dollaria kvintaalilta osuuskunnan rahastoon, josta voidaan myöntää jäsenille edullisia lainoja."

Sen lisäksi, että osuuskunta myy hankkimansa lisenssin turvin heidän tuottamansa kahvin ulkomaille ja hoitaa myyntiin kuuluvan paperisodan, viljelijät saavat maksujaan vastaan osuuskunnalta lainojen lisäksi teknistä neuvontaa ja koulutusta.

Luomutuotanto vaatii työtä ja asennetta

Kahvin kansainvälinen markkinahinta on parhaillaan niin alhaalla, että Boacon luomukahvin tuottajat voivat olla saamaansa hintaan tyytyväisiä. Tämän vuotisen sadon hinta tipahti muilla tuottajilla alle 40 dollariin kvintaalilta.

Monien suurempienkin tuottajien siirtyminen luomukahviin olisi ainakin nyt pelkästään rahassa laskettuna houkuttelevaa, sillä heillekin nykyhinta merkitsi tulotason merkittävää romahdusta. Noin 30 000 nicaragualaisen kahvintuottajan elanto on hallituksen ja tuottajajärjestöjen laskelmien mukaan vaarassa, jos hinnat eivät lähde nousuun.

Nicaraguassa onkin nyt hierottu kansainvälisten rahoituslaitosten edustajien kanssa sopimusta jonkinlaisista tukitoimista kahvintuotannon jatkumisen turvaamiseksi maassa.

Castron mukaan osuuskunnan mielekkyys viljelijöille onkin ennen kaikkea siinä, että se vapauttaa heidät kahvinvälittäjistä ja epävakaista hinnoista.

"Viljelijä voi tuottaa ties kuinka monta kvintaalia kahvia, mutta kahvipörssien hintojahan hän ei voi määrätä!" Castro sanoo nauraen.

Luomutuotantoon kääntyminen ei kuitenkaan keneltäkään onnistu kädenkäänteessä. Luomukahvitilojen on tuotettava kahvinsa kokonaan ilman kemikaaleja luomutuotannon ehdoilla. Tuholaismyrkkyjen sijasta on käytettävä papayan lehteä ja teholannotteiden sijasta kompostoitua kahvihedelmän kuoriosaa ja lehmänlantaa: kaikki työläitä, mutta ekologisesti kestäviä tapoja tuottaa puhdasta kahvia.

Luomutuotanto on kontrolloitua, josta aiheutuu myös yksi lisäkulu tuottajille. Vuosittaiset tarkastukset tiloilla, laatukontrolli ja luomusertifikaatio maksaa jokaiselle tuottajalle tilan koosta riippumatta 12 dollaria vuosittain. Muutamia kymmeniä kiloja tuottavalle viljelijälle kulu on suuri.

"Perustaessamme osuuskuntaa pidimme tärkeänä ekologisia arvoja ja meillä kaikilla oli halu tuottaa korkealaatuista, puhdasta kahvia", Castro kertoo osuuskunnan periaatteista.

Kahvista vain osa elantoa

Kaikki Boacon luomuviljelijät ovat pieniä, tai hyvin pieniä kahvintuottajia. Luomutuotanto sopii hyvin myös muun tuotannon oheen. Tuottajien keskimääräinen tilakoko on 15 manzanaa ( 1 manzana = 0,7 ha), joista 2,5 manzanaa on kahvintuotannossa. Pienimmillä viljelijöillä kahvintuotannossa on ainoastaan puolesta yhteen manzanaa.

Näihin hyvin pieniin tuottajiin kuuluu vasta nyt ensimmäisen kahvisatonsa tuottanut Matías Pérez Amador, joka liittyi osuuskuntaan kolme vuotta sitten. Luomukahvinviljelyn aloittamiseksi hän sai silloin 1 500 cordoban (n. 700 mk) lainan osuuskunnalta istuttaakseen kahvipensaita. Sitä hän maksaa takaisin vuosittain sadosta saamillaan tuloilla.

Pensaat antavat satoa vasta kolmantena vuonna, joten Amador sai hiukan yli hehtaarin kokoiselta luomutilaltaan ensimmäisen vaatimattoman satonsa, kaiken kaikkiaan vain noin 12 kiloa vientivalmista café oroa.

Amadorin perheen talouteen luomukahvi tuo siten vain hyvin pienen lisän ja elanto hankitaankin työskentelemällä suurtilallisilla korjuuaikaan ja myymällä omia banaaneja ja kasvatettuja kotieläimiä, kuten esimerkiksi perheen pihalla vipeltäviä kalkkunoita.

Kahvihedelmä, Nicaraguassa rojíto, muodostuu hedelmänlihasta, kuoriosasta ja sisällä olevista pavuista, joita on yleensä kaksi. Kahvihedelmän poimimisen jälkeen Amador erottelee ja pesee ne ensin lähistöllä olevassa osuuskunnan pienessä käsikäyttöisessä kuorimakoneessa, jonka jälkeen hänelle jää tietty määrä café pergaminoa. Kuorintakoneen käytöstä osuuskuntalaiset maksavat yhden cordoban (n. 50 penniä ) 22,5 kilosta kahvihedelmiä.

Sen jälkeen hän erottelee käsin kahvinpavuista jyvät akanoista ja kuljettaa satonsa osuuskunnan keräyspisteeseen, jossa hänelle maksetaan siitä painon mukaan. Amadorille kuljetus tilalta COSATINin keräyspisteeseen kuorma-autolla maksaa kvintaalilta noin kolme markkaa.

Kun reilun kaupan hinta on laskettu kuivatuksen, kuorierotuksen ja varastoinnin käyneelle vientivalmiille café orolle, maksetaan vielä kuivaamattomasta ja siten painavammasta pergaminosta tietyn suhteen mukaan (96 kiloa pergaminoa = 50 kiloa oroa).

Perhe mukana tuotannossa

Varapuheenjohtaja Castro sen sijaan saa kaikki tulonsa kahvista ja hän kuuluukin osuuskunnan "suurtilallisiin". Viime kasvukautena Castron kahvipensaisiin iski pensaat latvasta mädännyttävä sienitauti, jonka takia Castron oli leikattava suuri osa pensaistaan. Sato jäi tänän vuonna siten vain 600 kiloon café oroa. Vuonna 1999 Castron tila tuotti kuitenkin yli 80 kvintaalia eli noin 3 600 kiloa.

"Oikea supervuosi", hän nauraa.

Kahdeksan, kohta yhdeksänlapsisen perheen huoltaja kertoo, että hänen perheensä kuukausibudjetti on ollut noin 1 500 cordobaa (n. 700 markkaa). Se vastaa Nicaraguassa virallisesti määriteltyä mutta häilyvää minimipalkkaa. Summa on monessakin vertailussa suuri, sillä esimerkiksi maaseudun opettajat hankkivat keskimäärin vain noin 700 cordobaa, hiukan yli 300 markkaa.

Summalla hankitaan muulata kuin omalta tilalta ssatava ruoka, vaatteet ja maksetaan lasten koulunkäynti- sekä muut menot. Castron kotitalosta lähin sähkötolppa sijaitsee kilometrien päässä päätiellä, joten sähkö ei aiheuta kuluja. Taloaan hän on laajentanut pikku hiljaa.

"Pienillä tiloilla koko perhe osallistuu tuotantoon.", Castro sanoo.

Vaimo Paula Mendoza nyökkää taustalla. "Minä osallistun pensaiden istutusvaiheeseen, kahvinpoimintaan ja papujen erotteluun", hän sanoo. Sen lisäksi hänelle jää lastenhoito ja kotitaloustyöt.

Lapsilla on periaatteessa mahdollisuus opiskella kuusi ensimmäistä kouluvuotta kyläkoulussa - jos luokkaan mahtuu, sillä esimerkiksi tänä vuonna kaikki alueen lapset eivät mahdu kahden opettajan ja 80 oppilaan kouluun.

"Jatko-opinnoista voi vain haaveilla", Castro sanoo. "Silloin pitäisi kustantaa opiskelu 20 kilometrin päässä Boacossa ja siihen ei ole mitään mahdollisuuksia."