Uutinen

Nicaraguan vasemmisto juhli kunnallisvaalien tulosta

Marko Lehto
5.12.2000

Vasemmistolainen sandinistipuolue julisti itsensä voittajaksi Nicaraguassa 5. marraskuuta pidetyissä kunnallisvaaleissa. Sandinistit saivat yksitoista kaupunginjohtajan paikkaa maan seitsemästätoista hallintokeskuksesta.

Eniten ääniä keräisi kuitenkin hallitseva liberaalipuolue, joka tulevalla kaudella johtaa 85:ttä maan 151:stä kunnasta. Mielenkiintoista vaalituloksissa on sandinistipuolueen yhä selkeämpi "urbaanipuolueen" leima. Vallankumouspuolueen viesti ei siis tehonnut campesinoihin eli pienviljelijöihin, joiden puolesta sandinistit taistelivat 1980-luvulla. Kun maareformi epäonnistui, niin pienviljelijät rankaisivat puoluetta äänestämällä muita puoleita.

Vaikka sandinistit juhlivatkin vaalivoittoa, ei siihen olisi juuri ollut aihetta. Puolue sai näissä vaaleissa vähemmän ääniä kuin kertaakaan 1990-luvulla. Syynä vaalivoittoon oli se, että sandinistien vastaiset äänet jakautuivat kahden oikeistopuolueen, sekä konservatiivien että liberaalien kesken.

Managuan tuleva kaupunginjohtaja on sandinistien Herty Lewites. Paikka on erityisen tärkeä ensi vuoden eduskunta- ja presidentinvaaleja ajatellen. Mikäli sandinistit saavat aikaan jotain näkyvää ja onnistuvat löytämään oikean presidenttikandidaatin, on heillä hyvät mahdollisuudet myös niissä.

Kuntien on vaikea saada aikaan mitään konkreettista, sillä niiltä puuttuu varoja. Muissa Keski-Amerikan maissa kunnat saavat 5-10 prosenttia valtion budjetista, kun vastaava summa Nicaraguassa on 0,94 prosenttia. Sandinistit veivät heti vaalien jälkeen eduskuntaan lakiesityksen, joka nostaisi kuntien rahoitustuen kahdeksaan prosenttiin, mutta liberaalit tyrmäsivät sen. Kunnat onkin jätetty ensi vuoden budjetissa kokonaan ilman keskushallinnon tukea.

Samalla kun keskushallinto on jättänyt kunnat oman onnensa nojaan, on kansainvälinen yhteisö yhdessä kansainvälisten rahoituslaitosten kanssa suunnitellut maan köyhyyden vähentämisohjelmaa (PRSP). Siinä kuntien rahoituksen lisääminen on nähty yhtenä tärkeimmistä asioista, jolla voidaan vähentää köyhyyttä. Ilmeisesti tämä ohjelma jää kuitenkin keskushallinnon poliittisen tahdon puutteessa täysin kansainvälisten järjestöjen ja rahoituslaitosten rahoitettavaksi.