Uutinen

Nicaraguan seminaari avasi hallituksen ja kansalaisyhteiskunnan vuoropuhelun

Kepa Nicaraguan tämän vuoden ensimmäisessä kumppaniseminaarissa Karibian puolella Bilwissä luotiin menestyksekkäästi keskusteluyhteyttä kansalaisyhteiskunnan ja viranomaisten välille.
Kimmo Lehtonen
6.8.2003

Kuva: URACCAN-yliopiston tiedottaja Margarita Antonio johtaa keskustelua<BR>Kepan kumppanuusseminaarissa. (Kuvaaja: Kimmo Lehtonen
Kepan kumppanuusseminaarissa. (Kuvaaja: Kimmo Lehtonen">

URACCAN-yliopiston tiedottaja Margarita Antonio johti keskustelua
kumppanuusseminaarissa.


MANAGUA -- "Seminaari oli monessa mielessä menestys", arvioi koordinaattori Rene Hooker tyytyväisenä. "Seminaarissa kyettiin luomaan Karibian oloissa melkein ainutlaatuinen keskustelu hallituksen edustajan, autonomisten alueiden hallitusten ja kansalaisyhteiskunnan välille."

Kumppaneiden lisäksi paikalle kutsuttujen keskus- ja aluehallinnon sekä muiden kansalaisyhteiskunnan edustajien myötä seminaari laajentui vajaan sadan hengen tilaisuudeksi. Paikalle saatiin Kepan toimiston sitkeän lobbauksen ansiosta myös presidentti Bolañosin Karibian alueen neuvonantaja. Hänen lisäkseen mukana olivat muun muassa edustajat molemmista autonomisista hallituksista sekä useista Karibian alueen kunnista.

Seminaariin valitut teemat eivät olleet yksinkertaisimmasta päästä. Kepan kumppaniseminaarin ollessa kyseessä läsnäolijoille selvitettiin kuitenkin ensin Kepan toimintafilosofiaa ja ohjelmapoliittisia tavoitteita Nicaraguassa.

Tämän lisäksi kolmen päivän ajan keskusteltiin Nicaraguan kansallista kehitysstrategiasta, uudesta maanomistuslaista, kansallisesta desentralisaatiopolitiikasta ja aluekehityksestä, Karibian öljynporauskysymyksestä sekä Amerikan vapaakauppasopimuksista.

Kuumin keskustelu käytiin presidentin neuvonantajan Carlos Hurtadon ja hänen alustustaan Karibian kehittämisestä hiirenhiljaa kuunnelleen väen kesken. Ei ihmekään, sillä Hurtado vierailee harvakseen alueella, Bilwissä edellisen kerran vuosi sitten, ja hänen Karibian alueen kehittämisohjelmansa sisältöä kuultiin nyt laajemman väen keskuudessa - sekä muun muassa autonomisten hallitusten edustajien läsnäollessa - ensimmäistä kertaa.

Hurtado joutui alustuksensa jälkeen aikamoiseen luotisateeseen. Häntä kyllä kohteliaasti kiitettiin, mutta ei kuitenkaan alustuksensa takia vaan juuri siksi, että oli pitkästä aikaa viimeinkin vaivautunut tulemaan alueelle, jonka kehitysstrategioita hänen tulisi esittää presidentille ja hallitukselle.

Kepaa kiiteltiin puolestaan siitä, että se kykeni järjestämään eri tahot kokoavan tilaisuuden ja avaamaan keskusteluyhteyden eri tason viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan välille. Seminaari oli monille ensimmäinen tilaisuus saada sanottua sanottavansa keskus- tai autonomiahallituksen edustajien ollessa läsnä.

Seminaarin kunnianhimoisena ja julkilausumattomana tavoitteena oli kyetä luomaan työyhteys Karibian keskeisten tahojen välille. Ainakin lupausten tasolla siinä onnistuttiin, sillä neuvonantaja Hurtadon 27-vuotishääpäivän kunniaksi korkattujen olutpullojen kilistelyn myötä hän lupautui kutsumaan koolle puolen vuoden sisällä eri toimijat kokoukseen yhteisen näkemyksen löytämiseksi Karibian autonomisten alueiden kehittämiseksi.

Poikkeuksena kaikkiin edellisiin seminaareihin ohjelma vietiin pääalustuksia myöten läpi omien kumppaneiden voimin ja Hookerin mukaan siinä näkyy selvästi yksi laadullinen harppaus Kepankin työssä.

"Kumppanimme ovat asiantuntijoita, joiden ei tarvitse hävetä kalliiden konsulttien rinnalla. He tuntevat teemat ja heidän järjestöilleen pureutuminen näihin ajankohtaisiin teemoihin on tärkeää. Sen huomasi innostuneesta ja aktiivisesta osallistumisesta."

Tätä väitettä tukee myös seminaarin palautesato, jossa 90 prosenttia vastaajista piti seminaarin teemoja ensisijaisina omassa työssään. Sama prosenttimäärä vastaajista päätyi myös suosittamaan Kepalle samojen teemojen ylläpitoa ensisijaisina sen toiminnassa seuraavana kaksivuotiskautena.

"On myönnettävä, että tyytymättömyyttäkin Kepaa kohtaan tuli ilmi", Hooker virnistää. "Koska tilaisuus muodostui merkittäväksi vuoropuhelun edistäjäksi, saimme viimeisenä päivänä eri puolueiden alue-edustajilta närkästyneitä kommentteja kutsupohjasta."

Puolueiden edustajia Kepan seminaareihin on tähän asti kuitenkin kutsuttu harkitusti, sillä Kepalta voisi olla virhe alistaa tarjoamansa tilaisuus eri puolueiden edustajien välisille keskinäisille väittelyille. Puoluepoliittiset lyhytnäköiset intressit ovat Karibialla tehneet vuosikausiksi mahdottomaksi alueen toimijoiden yhteisen toiminnan Karibian asukkaiden tilanteen kohentamiseksi.

Hookerin mukaan samalla linjalla on syytä jatkaa, vaikka esimerkiksi puolueiden kutsumista seuraaviin debatteihin on kuitenkin syytä vakavasti harkita. Joka tapauksessa jo seuraavaan seminaariin tarkoituksena saada mukaan muitakin uusia yhteiskunnan eri sektoreiden edustajia, esimerkiksi kirkosta ja paikallisesta liike-elämästä.