Uutinen

Nicaraguan presidentti tapasi järjestöväkeä Kepassa

Nicaraguan presidentti Enrique Bolaños piipahti lokakuisella Suomen-vierailullaan myös Kepassa tapaamassa järjestöväkeä. Presidentti vastaili järjestöjen edustajien ja muiden rivikansalaisten kysymyksiin niin suunnitteilla olevista vapaakauppasopimuksista kuin nicaragualaisista poikaystävistäkin.
Janne Sivonen
22.10.2002

Bolaños kertoi uskovansa, että vallankumous-, luonnonkatastrofi- ja väkivaltauutisiin tottuneet suomalaiset ovat saaneet kuulla Nicaraguasta viime aikoina aivan uudenlaisia uutisia. "Maassa hengitetään uutta ilmaa", totesi Bolaños. "Nicaraguan ja koko Keski-Amerikan alueella on vaaleilla valitut siviilipresidentit, jotka käyttäytyvät kunnolla." Presidentti moitti edeltäjiensä väärinkäytöksiä ja ilmoitti korruptionvastaisen taistelun olevan hänen hallintonsa tärkein tehtävä.

Kunnianosoitus Nicaragua-seuralleBolaños oli Kepassa Suomi-Nicaragua-seuran vieraana. Presidentti kiitti tilaisuudessa seuran perustajajäsentä Ritva Cortes-Telleziä maiden välisten suhteiden parantamisesta ja kulttuuriyhteistyöstä. Cortes-Tellezin vuosia kestänyt työ huomioitiin tilaisuudessa kunniamerkillä.

Cortes-Tellez piti huomattavaa kunnianosoitusta tunnustuksena koko Suomi-Nicaragua-seuralle, jonka toiminnan pyörittäminen on ollut viime vuosikymmenet Cortes-Tellezin tärkein harrastus. "Viime aikoina lastenlapsestani on tullut tosin järjestötoimintaakin suositumpaa puuhaa", Cortes-Tellez naurahti kiitospuheessaan. Cortes-Tellez kertoi panneensa ilolla merkille vuoden 2002 alussa virkaan astuneen presidentin taistelun hyvän hallinnon, demokratian ja korruption kitkemisen eteen.

Poikaystävä NicaraguastaYleisö kyseli presidentiltä muun muassa kansalaisjärjestöjen asemasta Nicaraguassa. "Maassa on noin 2000 järjestöä ja joukkoon mahtuu monenlaisia organisaatioita", Bolaños vastasi. "Jokainen kansalaisten hyväksi työskentelevä ja lain mukaan toimiva järjestö on tervetullut maahamme. Nicaraguassa toimii myös järjestöjä, jotka ovat muuttuneet kaupallisiksi ja ajavat omaa etuaan, mutta nämä ovat onneksi pieni vähemmistö", Bolaños kertoi.

Tilaisuuden lopuksi Bolañosilta kysyttiin, miten tavalliset suomalaisnuoret voisivat tutustua uudistuneeseen Nicaraguaan. Bolaños nauratti yleisöä kehottamalla kysyjää hankkimaan poikaystävän Nicaraguasta. "Hyöty olisi molemminpuolinen - sinä saisit tietoa Nicaraguasta ja poikaystäväsi tutustuisi Suomeen. Jos et löydä poikaystävää itse, niin minä autan mielelläni", Bolaños vitsaili.