Uutinen

Nicaraguan presidentti palkkadieetille

Nicaraguan parlamentti päätti tällä viikolla maan presidentin, hallituksen ja muiden julkishallinnon työntekijöiden palkkojen alentamisesta.
Kimmo Lehtonen
13.4.2005

Kuva: Presidentit Enrique Bolaños ja Tarja Halonen  (Kuvaaja: Kimmo Lehtonen)
Tarja Halonen tapasi presidentti Bolañosin viimevuotisella valtiovierailullaan Nicaraguassa.
MANAGUA -- Nicaraguan parlamentti ja siellä istuvat 92 kansanedustajaa tekivät alkuviikosta sen, mitä kansa on pitkään ja hartaasti odottanut, mutta jota ei juuri kukaan odottanut tapahtuvaksi. Vieläpä reilulla enemmistöllä, 72 puolesta, parlamentti päätti merkittävistä palkanalennuksista julkisten virkojen haltijoiden osalta.

Syytä on toki ollutkin, sillä mantereen toiseksi köyhimmässä ja 700 miljoonan dollarin vuosittaisten vientitulojen maassa valtion hallinnossa on maksettu käsittämättömän suuria palkkoja presidentti Enrique Bolañosin neljättä vuotta kestäneen valtakauden ajan. Bolañoshan kunnostautui kautensa aluksi aloittamalla korruption vastaisen kampanjan, jonka seurauksena muun muassa hänen edeltäjänsä Arnoldo Aleman sai 30 vuoden vankeustuomion, jota hän kärsii tätä nykyä kotiarestissa.

Alemanin aikaiseen palkka- ja eläkekäytäntöön Bolaños ei kuitenkaan halunnut muutosta. Hän itse toimi Alemanin varapresidenttinä 1996-2001 ja noustessaan vallankahvaan hän alkoi presidentin vaatimattoman verottoman 10 000 dollarin kuukausipalkan lisäksi nauttia 9 000 dollarin eläkettä varapresidenttivuosistaan. Näin tästä viisimiljoonaisen köyhän kansan presidentistä tuli lähes George W. Bushin veroinen valtiomies palkkataulukossa.

Nyt radikaali laki vähentää presidentin palkan noin 5 100 dollariin, joka on suurin piirtein muiden Keski-Amerikan maiden presidenttien tulotaso. Myös kaikki muut palkat ovat näillä näkymin alenemassa jo siedettävältä tuntuviin dollarimääriin. Ministereiden palkat alenevat yli tuhannella dollarilla noin 3 500 nettodollariin.

Kovimmin laki koettelee niitä, jotka nauttivat valtiollisia eläkkeitä ja toimivat edelleenkin julkisessa virassa. Näiden eläkkeiden maksu lopetetaan ja siten esimerkiksi presidentti Bolañosin neljättä vuotta nauttima avokätisen varapresidentin eläkkeen maksatus tulisi lopettaa. Jos ja kun näin käy, presidentin nettotulot tipahtavat kolmannekseen nykyisestä.

Kansanedustajat sen sijaan poimivat rusinat omasta lakipullastaan ja itse asiassa nostavat omaa bruttopalkkaansa jonkin verran jääden siten nettopalkassaan ministerien tasolle. Laki ei myöskään poista presidentin, ministerien ja kansanedustajien erilaisia etuisuuksia, kuten vuosittaisia "vaalipiiritoimintarahoja", päivärahoja, bensiinikorvauksia jne.

Myös Nicaraguassa käytössä oleva varakansanedustajajärjestelmä syö valtion varoja tulevaisuudessa entistä enemmän. Varakansanedustajille maksettava vuosittainen korvaus nousi joitakin tuhansia 14 000 dollariin entisestä 9 000 dollarista vuodessa. Useimmille tämä on vain ylimääräinen palkanlisä, koska perustoimeentulonsa he saavat muualta.

Paniikkia uudistus herättää varmasti myös valtionhallinnon konsulttiosastolla, jossa kuukausipalkat ovat parhaimmillaan kivunneet 6 000-7 000 dollariin kuukaudessa. Nyt katto asetettiin 1 750 dollariin kuukaudessa.

"Populismia", nurisi presidentin lehdistöpäällikkö ja antoi ymmärtää presidentin yrittävän käyttää veto-oikeuttaan kumotakseen uuden lain.