Uutinen

Nicaraguan Ortega puolusti politiikkaansa vallankumouksen vuosipäivänä

Nicaraguassa vietettiin 19.7. sandinistivallankumouksen 28. vuosipäivää. Päivää juhlittiin ensimmäistä kertaa sitten sisällissodan päättymisen vuonna 1990 - taas sandinistien johtamassa Nicaraguassa.
Larissa Bruun
23.7.2007
070719lbruun_vuosipaiva2.jpg Autonkuljettaja Marvin Manuel Hernández tyttärineen juhli tyytyväisenä vallankumouksen vuosipäivää. (Kuvaaja: Larissa Bruun)

MANAGUA -- Arvioiden mukaan noin 100 000 ihmistä kokoontui Nicaraguan pääkaupunkiin Managuaan La Fé -aukiolle muistamaan, miten sandinistivallankumous vuonna 1979 heinäkuussa päättyi diktaattori Anastasio Somozan kaatumiseen. Somozan perheen hallintakausi alkoi vuonna 1937.

Vallankumouksen aikana Nicaraguan kansaa edustaneet ryhmät yhdistyivät Somozan diktatuuria vastaan. Vasemmistosandinistit hallitsivat Nicaraguaa vallankumouksesta vuoteen 1990, jolloin he hävisivät vaalit liberaaliehdokas Violeta Chamorrolle. Tammikuussa 2007 sandinisti Daniel Ortega nousi uudestaan presidentiksi 16 vuoden jälkeen, ja Ortega juhlisti vallankumouksen vuosipäivän yhteydessä ensimmäistä puolta vuottaan takaisin vallan kahvassa.

Paikallismedia kuvasi vuosipäivää kansallisjuhlan ja puoluejuhlan sekoitukseksi - sandinistivärit punainen ja musta dominoivat lipuissa, vaatetuksessa ja oheistuotteissa. Ortega piti yli tunnin kestäneen puheen, jossa hän puolusti politiikkaansa ja kritisoi Yhdysvaltoja. Kunniavieraiden joukossa olivat presidentit Hugo Chávez Venezuelasta, Manuel Zelaya Hondurasista ja Omar Torrijos Panamasta.

Ortega kiitti puheessaan solidaarisiksi mainitsemiaan maita, Kuubaa, Venezuelaa ja Taiwania, näiden tuesta. Presidentin mukaan tuki varmistaa, että vuonna 2008 Nicaraguassa ei enää tarvitse elää päivittäisten sähkökatkojen pelossa.

Viime viikkoina maan energiakriisin syvennyttyä valtion työntekijät maan pääkaupungissa ovat poikkeuksellisesti tehneet töitä kuutena päivänä viikossa kello aamuseitsemän ja yhden välillä, jotta pääkaupunki on iltapäivän ajan voitu jättää sähköttä ja priorisoida Nicaraguan muita alueita.

Kansalaisfoorumit kritiikin alla

Daniel Ortega ilmoitti myös, että suoran demokratian nimissä perustetut ruohonjuuritason kansalaisfoorumit ovat ainoa tapa varmistaa, että kansalaiset kontrolloivat kuntia, kansanedustajia ja ministereitä ja päättävät, mihin rahat maassa laitetaan ja missä suhteessa.

Jo 6 000 foorumia on valmiina, ja niissä on mukana noin puoli miljoonaa nicaragualaista, ilmoitti Ortegan vaimo ja hallituksen tiedotusvastaava Rosario Murillo edellisviikolla. Murillon mielestä foorumit voi nähdä vuoden 1979 vallankumouksen suorana jatkona. Foorumien tarkoituksena on tukea ja neuvoa hallitusta.

Ortegaa on kritisoitu vahvasti siitä, että foorumit ohittavat lailliset ja olemassa olevat rakenteet. Nicaraguassa on vuodesta 2003 ollut laki, joka määrää kansalaisyhteiskunnan osallistumismahdollisuudet eri tasoilla. Ortegan mielestä häntä vastustavat tahot pelkäävät kontrollia. Hän on käskenyt niin parlamentin kuin ministereidenkin kunnioittaa foorumien päätöksiä.

Oppositio ja ryhmä kansalaisjärjestöjä pitävät foorumeita puoluepoliittisina ja sanovat, etteivät ne siksi saa olla vastuussa esimeriksi valtion varojen käytöstä. Sandinistipuolueesta edellisten vaalien alla irronnut uudistunut sandinistiliike MRS on ilmoittanut liberaalipuolueiden ALN:n ja PLC:n tukemana tekevänsä lakialoitteen foorumien laillisuuden kumoamiseksi.

La Fé -aukion juhlijoiden joukosta löytyi muun muassa autonkuljettajana työskentelevä Marvin Manuel Hernández, joka oli tullut kolme- ja kymmenvuotiaiden tyttäriensä kanssa paikan päälle jo kahdelta iltapäivällä odottelemaan viideltä alkavia juhlallisuuksia.

"Minä olen täällä joka vuosi, mutta tämä vuosi on aivan erityinen meille, olen todella onnellinen", Marvin kommentoi. Presidentin vastaiseen kritiikkiin hän ei halunnut yhtyä, vaan sanoi päinvastoin, että Ortegalle täytyy antaa aikaa.

"Hän on vasta hallinnut puoli vuotta, odotetaan nyt ainakin toinen puoli vuotta. Ja minun mielestäni paljon on jo tapahtunut", Hernández totesi ja mainitsi esimerkkeinä hallituksen läpiviemät ilmaisen koulutuksen ja terveydenhuollon.

Uudistunut sandinistiliike vietti omaa juhlaansa

070719lbruun_vuosipaiva.jpg Sandinisteista irtaantunut MRS-puolue kritisoi juhlissaan presidentti Ortegan politiikkaa. (Kuvaaja: Larissa Bruun)

Sandinisteista irtaantunut MRS piti aiemmin päivällä oman muistojuhlansa Masayan kaupungissa. Puolueen johtaja Enrique Sáenz ilmoitti, että muistopäivä kuuluu koko kansalle, ei vain sandinistipuolueelle.

Liikkeen bannereissa ja t-paidoissa oli presidentille suorasanainen viesti: "Yo nací bajo una dictadura, no quiero morir bajo otra" - "Synnyin yhteen diktatuuriin, en halua kuolla toisessa".

MRS vaati hallitusta avoimuuteen muun muassa Venezuelasta uuden ALBA-yhteistyösopimuksen tuloksena saatavan halvan öljyn myynnistä kertyvien varojen suhteen. MRS käski myös hallitusta kunnioittamaan olemassa olevia edustuksellisen ja osallistavan demokratian sääntöjä ja lopettamaan aloitteet, joiden ensisijainen tarkoitus on äänten kalastelu ja puolueen kannatuksen lisääminen vuoden 2008 kunnallisvaalien alla.

Myös Ortegan Kuubaan ja Venezuelaan kallellaan oleva ulkopolitiikka sai kritiikkiä.