Uutinen

Nicaraguan kansalaisyhteiskunta vastusti IMF:n ehtoja

Arviolta 12 000 nicaragualaista osoitti mieltä maansa tulevaisuuden puolesta Managuassa järjestetyssä tapahtumassa. Yli 200 bussia toi osallistujia mielenilmaukseen ympäri maata.
Jessica Allen Larissa Bruun
31.10.2006
IMF-mielenosoitus Managuassa (Kuva: Jessica Allén) Mielenosoittajat Managuassa. (Kuva: Jessica Allén)

MANAGUA -- Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa 26. lokakuuta pidetty mielenilmausmarssi huipentui parlamentin eteen, jossa 20 000 allekirjoitusta kerännyt kirje luovutettiin hallitukselle.

Kirje oli osoitettu nykyiselle presidentille, kansanedustajille, meneillään olevan vaalikampanjan presidenttiehdokkaille ja Kansainvälisen valuttarahasto IMF:n pääjohtaja Rodrigo Ratolle. Kirjeessä vaadittiin YK:n vuosituhattavoitteiden asettamista IMF:n ehtojen edelle.

"Tulimme tänne Somotosta, joka sijaitsee Nicaraguan pohjoisosassa lähellä Hondurasin rajaa. Haluamme osoittaa hallituksellemme, että maaseudun lapsilla ja teini-ikäisillä, naisilla ja maanviljelijöillä on oikeuksia", kertoi Ramón Fransisco Ruis, jonka bussi oli lähtenyt liikkeelle jo aamuneljältä ehtiäkseen pääkaupunkiin ajoissa.

Ruisin mukaan IMF:n nuiva suhtautuminen sosiaalimenojen rahoitukseen johtaa siihen, että esimerkiksi 97 prosentilla maaseudun alaikäisistä ei ole pääsyä jatkokoulutukseen, vaan heille on tarjolla vain peruskoulutus.

"Minun mielestäni IMF:n asettamat ehdot vaikuttavat työsuhteisiin, terveydenhuoltoon, koulutukseen sekä sähköön", sanoi puolestaan Isabel Cerda, joka oli tullut Costa Rican rajalta asti bussilla osoittamaan mieltään hallitukselle.

Kansalaisyhteiskunnan lobbaustapahtuma järjestettiin reilu viikko ennen marraskuun 5. päivä pidettäviä kansallisia vaaleja, joissa nicaragualaiset valitsevat presidentin, varapresidentin sekä edustajat kansalliseen parlamenttiin ja Keski-Amerikan parlamenttiin, Parlaceniin. Ideana oli antaa vaalien alla vahva viesti siitä, mitä nicaragualaiset maan tulevalta johdolta toivovat.

Tapahtuman politisoitumisen välttämiseksi järjestäjät olivat päättäneet, ettei kampanjamateriaalia ja puolueiden tunnusmerkkejä esimerkiksi hatuissa tai t-paidoissa sallittu osana mielenilmausta.

Peruskoulutuksen kattavuus heikentymässä

Yli 80 prosenttia viisimiljoonaisen Nicaraguan väestöstä elää alle kahdella dollarilla päivässä. Peruskoulua käyvien määrä on viimeisten kolmen vuoden aikana laskenut 85 prosentista 80 prosenttiin. Maan opetusministeriön mukaan tilanteen jatkuessa nykyisellään ja väestönkasvu huomioituna vain 71 prosenttia ala-asteikäisistä tulee käymään koulua vuonna 2015. Yhtenä vuosituhattavoitteena on ulottaa peruskoulutus kaikille.

Tällä hetkellä Nicaraguassa käytetään vähiten rahaa sosiaalimenoihin henkilöä kohden Latinalaisessa Amerikassa: esimerkiksi puolet vähemmän kuin Boliviassa ja Hondurasissa.

Mielenosoittajien kirjeessä todettiin, että on yllättävää, että IMF pitää koulutukseen ja terveydenhoitoon suunnattuja rahoja jäädytettyinä vuoden 2000 tasolle, samalla kun se vaatii Nicaragualta velan maksamista ja valuuttavarannon kartuttamista.

"Tapahtuman tärkein viesti on, että haluamamme kaltainen Nicaragua ei ole mahdollinen, jollei ehdoille tehdä jotain", sanoi kansalaisjärjestöjen yhteistyöelimen edustaja Georgina Muñoz, joka on viimeisen kuukauden ajan valmistellut kansalaisjärjestöjen lobbaustapahtumaa yötäpäivää.

Kansalaisyhteiskunnan yhetistyöelin Coordinadora Civil kattaa koko Nicaraguan, ja sen jäseninä on yli 500 kansalaisjärjestöä, ammattiyhdistysliittoa ja muuta voittoa tavoittelematonta järjestöä. Yhteistyöelimen tavoitteena on edistää ja koordinoida poliittista vaikuttamista demokraattisen, solidaarisen, tasa-arvoisen ja kestävästi kehittyvän Nicaraguan puolesta.

"Haluamme myös lisätä keskustelua ja tietoa ehdoista", Muñoz sanoi. "Nicaragua elää 25 ehdon alaisena ja rajoittamana, monissa muissa maissa määrä on selkeästi pienempi. Esimerkiksi Boliviassa ehtoja on ollut 5-7, ja nyt maa irtautui kokonaan IMF:n ohjelmasta."

Muita aiheita, jotka otettiin esitettiin osana mielenilmausta olivat korruptio, peruspalvelut, pankkikonkurssien yhteydessä syntynyt sisäinen velka ja budjetti.

Lisää tietoa aiheesta