Uutinen

Nicaraguan kansalaisyhteiskunta talutushihnaan

Nicaraguan hallitus syyttää sekä kansallisia että kansainvälisiä järjestöjä juonittelusta hallitusta vastaan sekä rahanpesusta. Kepan kumppanijärjestö on mukana syytettyjen joukossa.
Toni Sandell
6.10.2008

MANAGUA -- Kepa tapasi Nicaraguan kansainvälisestä yhteistyöstä vastaavan varaministeri Valdrak Jaentschken syyskuun lopulla. Hän kertoi, että hallitus on huolissaan ulkomaisista "parapoliittisista järjestöistä", jotka tukevat marsseja hallitusta vastaan. Hänen mukaansa hallituksen tavoitteena on saada nämä järjestöt "kontrolliin".

Maassa on viime kuukausina järjestetty laajoja mielenosoituksia muun muassa oppositiopuolueiden kieltämistä ja abortin täyskieltoa vastaan.

Lokakuun ensimmäisenä päivänä Jaentschke ilmoitti hallituksen hallussa olevan kanava 4:n haastattelussa, että hallitus tulee vaatimaan järjestöiltä sopimuslauseketta, joka kieltää Nicaraguan sisäisiin poliittisiin kysymyksiin puuttumisen. Hänen mukaansa lauseketta pyydettäneen noin 70-100 kansainväliseltä kansalaisjärjestöltä.

Taustalla aborttikysymys

Poliittiset asiat ja hallitusta hajottamaan pyrkivät voimat tulkitaan laajasti. Hallituksen syynissä ovat erityisesti naisten ihmisoikeuksia puolustavat liikkeet ja heidän tukijansa.

Nicaragua kielsi vuonna 2006 abortin myös tapauksissa, joissa äidin henki on uhattuna tai raskaus johtuu raiskauksesta. Lakia muuttamaan pyrkivä liike on erittäin vahva, ja hallitus on tästä syystä esittänyt jopa omaperäisen tulkinnan, että lakia arvostelevien mielipiteiden esittäminen on laitonta.

Hallituksen arvostusta on lisäksi nakertanut se, että hallituspuolueen kontrolloima korkein vaalineuvosto peruutti kesäkuussa neljältä ryhmittymältä puoluestatuksen ja näin esti niitä osallistumasta lokakuun kunnallisvaaleihin.

Laki aseena

Hallitus on aloittanut parjauskampanjan lisäksi oikeustoimet useita järjestöjä vastaan. Hallintoministeriö esitti syyskuun lopulla 17 järjestölle syyteharkintaa, ja lokakuun alussa tutkinta siirtyi valtakunnansyyttäjälle. Järjestöt saivat myös pienet sakot.

Hallitus pohjaa syytteensä siihen, että järjestöt eivät ole laillisesti olemassa tai että niiden toiminta on alkuperäisen tarkoituksen vastaista. Esimerkiksi rahoitus epävirallisille naisverkostoille ohjataan niihin kuuluvien, laillisesti olemassa olevien jäsenjärjestöjen kautta. Hallituksen tulkinnan mukaan tämä voi tarkoittaa rahanpesua.

Järjestöt eivät saa syytteitä käsiinsä kirjallisina, mikä vaikeuttaa puolustautumista. Kansalaisjärjestöjen edustajat ovat huolissaan myös siksi, että oikeuslaitos on maassa politisoitunut.

Oxfam ja Forum Syd syytettyjen penkillä

Kansainvälisistä kansalaisjärjestöistä kovimpaan vyörytykseen ovat joutuneet Oxfam sekä Kepan ruotsalainen vastine Forum Syd.

Parjauskampanjan kohteena ovat epäsuorasti myös kahdeksan pohjoiseurooppalaista maata - Suomi niiden joukossa - sillä maiden perustama ja Oxfamin hoitama yhteisrahasto on myöntänyt tukea joillekin hallituksen arvostelemille järjestöille.

Kansainväliset kansalaisjärjestöt, Kepa mukaan lukien, antoivat pari viikkoa sitten julistuksen, jossa selvitetään järjestöjen perusperiaatteita, kuten avoimuutta ja puolueettomuutta.

Kepan kumppani syytettynä

Hallituksen ankaran arvostelun kohteena on myös Kepan ja monen muun järjestön kumppani, kansalaisjärjestöjen yhteistyöelin Coordinadora Civil. Kepa tukee järjestöä valtion budjetin toimeenpanon ja kansainvälisten rahoituslaitosten toiminnan vaikutusten seurannassa. Vuonna 2008 tuki on 7 000 euroa.

Coordinadora Civilin edustaja Georgina Muñez jakaa Confidencial-lehden haastattelussa kansalaisyhteiskunnan yleisen näkemyksen.

"Olemme täysin varmoja, että meidän toimintamme on lakien mukaista ja perustuslaki takaa meille järjestöille oikeuden puolustaa poliittisia, sosiaalisia ja taloudellisia oikeuksia", Muñez sanoi.

Kepan kumppanit Nicaraguassa pyrkivät saamaan kansalaisyhteiskunnan ääntä kuluville poliittisissa prosesseissa, kuten kansainvälisissä kauppaneuvotteluissa ja valtion toimissa köyhyyden poistamiseksi.

Lisää tietoa aiheesta