Uutinen

Nicaraguan hirmumyrskyaluetta uhkaa ruokapula

Hirmumyrsky Felix tuhosi lähes 200 000 nicaragualaisen elinkeinomahdollisuudet.
Sanna Jäppinen
26.9.2007
Accion Medica Cristiana

072609accionmedicacristiana_felix.jpg

Felix hajotti yli 20 000 taloa, muun muassa viidesosa kouluista tuhoutui täysin.

 

MANAGUA -- Alkuperäisväestö ja avustusjärjestöt pelkäävät ruokapulaa pari viikkoa sitten hirmumyrsky Felixistä pahoin kärsineellä Nicaraguan Atlantinpuoleiselle pohjoisrannikolla.

Myrsky ja sen jälkiseurauksena aluetta koetelleet tulvat ovat tuhonneet kalastus-, metsästys- ja viljelymahdollisuudet sekä hedelmä- ja viljasadot. Ihmiset menettivät myös kotieläimensä.

"Monet yhteisöt ovat edelleenkin veden vallassa, ja vedet ovat monin paikoin saastuneet. Eli vaikka ihmisille saataisiin siemeniä, eivät he voi kylvää, joten nälän riski on suuri", sanoo alueella toimivan Uraccan-yliopiston rehtori Alta Hooker uutistoimisto AP:lle.

Suurin osa alueen väestöstä elää omatoimiviljelyn, -kalastuksen tai -metsästyksen varassa, eikä vaihtoehtoja ruoanhankintaan juuri ole.

Alueen miskiitto-alkuperäisväestö on vaatinut niin kunta-, alue- kuin keskushallintoakin kantamaan vastuunsa miskiittojen jättämisestä hurrikaanin armoille. Miskiitot sanovat kanteessaan maan ihmisoikeuslautakunnalle, ettei heitä varoitettu ajoissa, eikä heille tarjottu evakuointimahdollisuutta. Alueella asuu usein melko eristetyissä yhteisöissä suurin osa Nicaraguan noin 125 000 miskiittointiaanista.

Alueelle tarvitaan 40 miljoonaa dollaria

Hirmumyrsky Felix oli niin sanottu viitosluokan eli kovin mahdollinen hurrikaani sen saavuttaessa Hondurasin ja Nicaraguan rannikot 4. syyskuuta.

Ofxam-kansalalaisjärjestön mukaan hirmumyrsky tuhosi Nicaraguassa toimeentulon lähes 180 000 ihmiseltä. Nicaraguan armeijan lukujen mukaan tuhoista kärsii yhteensä 32 359 perhettä, joissa on 188 726 henkilöä. Yli 20 000 taloa tuhoutui, 102 henkilöä menehtyi ja 73 on edelleen kateissa. Hallitus on ilmoittanut yrittävänsä toimittaa kolmen kuukauden ruokavarannot alueelle ensitilassa.

Opetusministeriön mukaan 90 prosenttia alueen yli 300 koulusta menetti ainakin kattonsa hirmumyrskyn aikana ja viidesosa kouluista tuhoutui täysin. Koulunkäynti aloitettiin viime viikolla kahden viikon tauon jälkeen niissä kouluissa, joissa siihen oli mahdollisuus.

Tammikuussa aloittanut Nicaraguan uusi hallitus lupasi vaalien aikana priorisoida Nicaraguan köyhimpiin kuuluvia pohjoisia rannikkoalueita kehitysohjelmassaan. Nyt huomio menee kuitenkin luonnollisesti hätäapuun. Avunantajien kotimaissa hyväksyttyjä suunnitelmia on usein hankala muuttaa, ja niinpä alueelle suunnattuja kehitysyhteistyövaroja on vaikea siirtää hätäapuun.

YK on laskenut alueen tarvitsevan noin 40 miljoonaa dollaria hätäapuun ja jälleenrakennukseen.

"Meitä huolestuttaa lähinnä se, ettei hätäavussa huomioida naisten erityistarpeita, kuten alusvaatteita ja siteitä. Äiti on keskeinen henkilö kodeissa, ja jos äidit voivat huonosti, voi koko perhe huonosti", pohtii Shira Miguel Nidia White-naisjärjestöstä Bilwistä, myrskyalueelta. Hänen mukaansa paljon apua on jo saatu, mutta silti sitä ei ole tarpeeksi kaikille.