Uutinen

Nicaraguan ex-presidentti myönsi julkisten varojen väärinkäytön

Nicaraguan ex-presidentti myönsi kohutussa televisiohaastattelussa ensi kerran syyllisyytensä julkisten varojen väärinkäyttöön hurrikaani Mitchin jälkimainingeissa.
Larissa Bruun
21.2.2007

MANAGUA -- Nicaraguan ex-presidentti Arnoldo Alemán esiintyi Yhdysvaltojen laajimman espanjankielisen televisiokanavan Univisiónin toimittajan Jorge Ramosin haastattelussa viikonloppuna. Ohjelma esitettiin pari päivää myöhemmin myös Nicaraguassa. Läpi haastattelun korruption tiukasti kiistävä Alemán myöntää Ramosille, että tämän mainitsemat numerot ja kulut ovat varmaankin oikein.

Uutistoimisto AP:n mukaan Alemán myönsi käyttäneensä 1,8 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria valtion varoja muun muassa kestitykseen ja koruihin. Väärinkäytökset tapahtuivat lähinnä ulkomaanmatkojen yhteydessä, presidentin hankkiessa varoja hurrikaani Mitchin jälkeisen hävityksen hätäavuksi.

Alemán käytti muun muassa 37 630 dollaria käsityötaiteeseen Intiasta ja 9 360 dollaria koruihin. Ex-presidentti puolusti kuluja sillä, että Nicaraguaan hurrikaani Mitchin jälkeen virrannut kansainvälinen apu oli hänen matkojensa ansiota.

Alemán tuomittiin vuonna 2003 vankeuteen 20 vuodeksi kavalluksesta ja rahanpesusta. Tuomio lievennettiin myöhemmin Alemánin terveydentilaan vedoten kotiarestiksi, jota on sittemmin tulkittu niin, että ex-presidentin on pysyteltävä Nicaraguan pääkaupungin Managuan alueella.

Syyttäjien mukaan Alemán varasti presidenttikautensa aikana noin 100 miljoonaa dollaria julkisia varoja. Alemán on kiistänyt syytteet ja ilmoittanut henkilökohtaisen varallisuutensa olevan peräisin muun muassa kiinteistökaupoista.

Haaveena paluu politiikkaan?

Nicaraguassa Ramosin televisiohaastattelusta on huomioitu erityisesti Alemánin ilmoitus, että häntä kiinnostaa edelleen paluu politiikkaan ja maan presidentiksi.

Alemánin asianajaja Mauricio Martínez on alkuviikosta puolustanut julkisuudessa ex-presidentin oikeutta olla kotivankilastaan käsin mukana poliittisissa tapahtumissa ja asettua ehdolle vanhan puolueensa, liberaalipuolue PLC:n (Partido Liberal Constitucionalista) johtoon.

Asianajaja perustelee mielipidettään sillä, että Alemánin tapauksen käsittely on vielä kesken, koska siitä on jätetty vetoomus. Martínezin mukaan tuomio ei vielä ole lopullinen, eikä Alemán ole voinut menettää kansalais- ja poliittisia oikeuksiaan.

Arnoldo Alemán oli Nicaraguan presidentti vuosina 1998-2002. Korruption vastaista työtä tekevä kansainvälinen Transparency International -järjestö on arvioinut Alemánin historian yhdeksänneksi korruptoituneimmaksi valtionpäämieheksi.

Vuonna 1998 Keski-Amerikkaa piinannut hurrikaani Mitch oli tuhoisa muutenkin köyhyydestä pahoin kärsivissä maissa. Nicaraguassa hurrikaanin arvioidaan aiheuttaneen 5 657 ihmisen kuoleman.