Uutinen

Nicaraguan ex-presidentti Alemán viimein syytteeseen

Maailmanpankki ja Nicaraguan tukijamaat tervehtivät ilolla parlamentin päätöstä, ja maan vuosittaiset velanhoitokulut alenevat merkittävästi ratkaisun johdosta.
Kimmo Lehtonen
17.12.2002

Yhdeksän kuukautta poliittista valtataistelua kului siihen, että valtion varoja kymmenien miljoonien edestä kavaltanut ex-presidentti Arnoldo Alemánin parlamentaarinen koskemattomuus äänestettiin nurin maan parlamentissa. Vain yhden äänen turvin Alemán palautettiin tavalliseksi kuolevaiseksi ja joutuu nyt vastaamaan tekosistaan maan oikeusistuimissa.

Maan presidentti Enrique Bolaños vapautti Alemánin kuitenkin välittömältä pidätykseltä ja määräsi hänet kotiarestiin odottamaan oikeusprosessien alkamista. Alemánilla on myös maastapoistumiskielto ja armeijan erikoisjoukot määrättiin valvomaan hänen liikkeitään.

Selvitäkseen vielä jollain keinoilla kuiville Alemán on yrittänyt vedota myös Keski-Amerikan parlamentin Parlacenin hänelle sen jäsenenä myöntämään koskemattomuussuojaan. Oikeusoppineiden mukaan se on turhaa, sillä kansalliset lait ovat määräävässä asemassa Parlacenin valtioiden kesken solmittuihin sopimuksiin.

Alemán joutuu henkilökohtaisesti vastaamaan yli 50 miljoonan euron kavalluksesta. Kaiken kaikkiaan Alemánin ja hänen perheensä sekä hallintonsa aikaisen lähipiirin on laskettu kierrättäneen valtion varoja omien tiliensä ja bulvaaniensa kautta kaiken kaikkiaan yli 100 miljoonaa euroa vuosina 1997-2001. Pelkästään Panamassa Alemánin perheen ja hänen entisen veroministerinä, jo keväällä vangitun Byron Jerézin tileiltä on jäädytetty yli 20 miljoonaa euroa.

Päätös oli merkittävä voitto presidentti Enrique Bolañosille hänen korruptionvastaisessa kampanjoinnissaan. Liberaalipresidentti Bolañosin ensimmäinen virkavuosi onkin kulunut lähes kokonaan kädenväännössä Alemanille uskollisen liberaalipuolueen parlamenttiryhmän kanssa. Maan parlamentti on ollut käytännössä halvaantunut ja nyt Bolañosilta toivotaankin otteita lainsäädäntyön vauhdittamiseksi ja ennen kaikkea maalle tärkeiden taloudellisten päätösten saamiseksi aikaan.

Maailmanpankki ja Nicaraguan tukijamaat tervehtivät ilolla päätöstä. Jo seuraavana päivänä Maailmanpankki ratifioi Nicaraguan kanssa alkukuusta solmimansa sopimuksen köyhyydenvähentämisstrategiasta ja nk. Pariisin klubin muodostava velkojamaiden yhteisö päätti mitätöidä Nicaraguan velkoja omalta osaltaan asteittain 580 miljoonaa dollaria vuoteen 2005 mennessä. Päätös on mitä merkittävin rutiköyhälle Nicaragualle, jonka vuosittaiset velanhoitokulut seuraavaksi kolmeksi vuodeksi tippuvat nyt 657 miljoonasta dollarista – lähes maan vuosittaisten vientitulojen verran -- 77 miljoonaan dollariin.