Uutinen

Nicaragua: Liberaalit voittivat presidentinvaalit

Vaalien aikataulut pettivät, ja vakavien teknisten ongelmien takia lopulliset tulokset saadaan ehkä aikaisintaan viikon kuluttua. Osa tarkkailijoista kritisoi pääpuolueiden poliittista allianssia.
Kimmo Lehtonen
7.11.2001

MANAGUA -- Suurten teknisten ongelmien takia Nicaraguan sunnuntaisten presidentinvaalien tarkat tulokset ovat vielä toistaiseksi hämärän peitossa, mutta tendenssi on selvä kun noin kolmannes äänistä on laskettu: liberaalien Enrique Bolaños (Partido Liberal Constitucional) on saamassa vaaleissa annetuista äänistä noin 53-54 prosenttia, ja sandinistien Daniel Ortega noin kymmenkunta prosenttiyksikköä vähemmän. Vajaat kaksi prosenttia jäänee konservatiivien (Partido Conservador) Alberto Saboríon saaliiksi.

Näitä prosenttilaskelmia tukevat myös Amerikan valtioiden järjestön OAS:n ja kansallisen Ética y Transparencia -järjestön vaalitarkkailijoiden maanantaina aamuyöstä tekemät pikalaskennat.

Ennen vaaleja tehdyissä mielipidemittauksissa molempien ehdokkaiden kannatusluvut pyörivät vajaassa 40 prosentissa - Ortega oli useissa mittauksissa hiuksenhienosti johdossa. Päättämättömien äänestäjien osuus pysyi loppuun asti kuitenkin suurena, vajaassa 20 prosentissa. Vaalipäivänä se näyttää nyt kääntyneen suurimmilta osin liberaalien eduksi.

Äänestysprosentista ei ole vielä vakuuttavia laskelmia, mutta nykyisten tulosten pohjalta sen voisi laskea kohoavan jopa jonkin verran yli 80 prosentin. Nicaragualaisten äänestysinto ja kärsivällisyys tuntikausia kestäneissä jonoissa vaalipaikkojen ulkopuolella hämmästytti kansainvälisiä vaalitarkkailijoita.

Kuva: Kimmo Lehtonen

Tuhannet äänestäjät tulivat äänestyspaikoilla jo tunteja ennen niiden aukeamista. Kuvassa Reparto Schickin asukkaita.Vaikka poliittiset jännitteet vaalien alla, ja varsinkin Ortegan persoonaan ja sandinisteihin kohdistunut räikeä mustamaalauskampanja tiedotusvälineissä, saivat ihmiset pelkäämään väkivaltaisuuksia, vaalit ovat sujuneet mallikelpoisesti. Ortega myös myönsi vaalitappion hyvin varhaisessa vaiheessa maanantaina kun vasta viitisen prosenttia äänistä oli laskettu. Siinä vaiheessa puolueilla oli toki tiedossa jo esimerkiksi pikalaskentojen tulokset. Ortegan maltillinen ja yhteistyötä peräänkuuluttava esiintyminen on varmasti myös tasoittanut vaalipettymyksen kokeneiden sandinistiaktivistiein tunteita.

Hajontaa muissa vaaleissa

Nicaraguassa äänestettiin tulevan presidentin lisäksi myös kansallisen ja Keski-Amerikan parlamentin kokoonpanoista. Käsillä olevien tulosten mukaan ne eivät noudata aivan presidentinvaalien mukaista linjaa. Niissä kaikissa konservatiivit näyttävät syöneen ääniä liberaaleilta: he saanevat noin 5-6 prosentin saaliin. Liberaalit puolestaan jäävät todennäköisesti noin 48:aan ja sandinistit noin 44 prosenttiin.

Nicaraguan parlamentissa on 92 paikkaa. Niistä vain 90 on jaossa, sillä liberaalien ja sandinistien keskinäisen poliittisen sopimuksen mukaan virkansa jättävä presidentti saanee paikan automaattisesti, samoin toiseksi tullut presidenttiehdokas eli Daniel Ortega. Tämänhetkisten laskelmien mukaan liberaalit saisivat nykyisillä prosenttiluvuilla yksinkertaisen enemmistön parlamenttiin.

Koska kyseessä olivat niin sanotut listavaalit, molempien pääpuolueiden ydinjoukko
selvitti tiensä parlamenttiin. Sandinisteista lainsäädäntöelimeen pääsivät muun muassa entiset vallankumousjohtajat Tomás Borge ja Bayardo Arce. Liberaaleista valittiin nykyisen presidentin Arnoldo Alemánin lähipiiriä, muun muassa hänen veljensä.

EU:lta ei juuri kritiikkiä

Tiistai-iltaan mennessä sandinistien ja liberaalien miehittämä maan ylin vaalilautakunta ei ole vielä kyennyt selvittämään kuin vajaat 30 prosenttia äänistä. Vaalilautakunnan puheenjohtaja Roberto Rivas on pyytänyt kansallisten ja kansainvälisten vaalitarkkailijoiden apua selvittääkseen vaalilaskentakeskuksen sotkua.

Rivasin viimeisimmän lausunnon mukaan vaalilaskentakeskukseen on tullutkin yhdeksäntuhannen sijasta kymmenentuhatta faxia äänestyspisteistä. Kyseessä on mitä todennäköisimmin vain tekninen ongelma eikä johtane vaalivilppiepäilyihin.

Jo kolmansia Nicaraguan vaaleja tarkkailemaan tullut Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter arvosteli suoraan vaalilautakunnan toimintaa. Sen lisäksi, että se on toiminut amatöörimäisesti, se pitäisi Carterin mukaan myös epäpolitisoida. Nythän paikat on jaettu pääpuolueiden kesken.

Sen sijaan esimerkiksi EU:n vaalitarkkailuryhmän puheenjohtajana toiminut kreikkalainen Jannis Sakellariou on tyytynyt lausunnoissaan hyvin varovaiseen kritiikkiin eikä ole arvostellut sen koommin ylimmän vaalilautakunnan toimintaa kuin vaaleja edeltänyttä kahden pääpuolueen junailemaa vaalilakimuutosprosessiakaan.

Sandinistien ja liberaalien keskinäisellä sopimuksella vaalilakiin tehtyjen muutosten avulla estettiin useiden pienpuolueiden osallistuminen vaaleihin. Samalla sekä ylimmän vaalilautakunnan että korkeimman oikeuden paikat jaettiin pääpuolueiden kesken.

Kansainvälisten vaalitarkkalijoiden rooli onkin saanut kritiikkiä osakseen, sillä joidenkin mielestä sekä OAS että EU ovat vaaleissa vain legitimoimassa puolueiden välistä liittoa toteamalla vaalien, siis itse vaalitapahtuman, sujuneen demokratian pelisääntöjen mukaan.

Aikataulut pettivät pahasti

Vaalihuoneistot piti avata sunnuntaiaamuna kello seitsemän, mutta vielä kahdeksan aikaan noin 70 prosenttia pisteistä pysyi kiinni. Tämä johtui osin vaalilautakuntien myöhäisestä kokoontumisesta ja henkilökunnan kokemattomuudesta. Myös tekniset järjestelyt - neljä samanaikaista vaalia - veivät paljon enemmän aikaa kuin etukäteen arvioitiin.

Nicaraguassa äänestyshuoneistojen vaalilautakunnat muodostetaan myös poliittisin perustein. Puheenjohtajana toimi joko liberaali tai sandinisti ja niin sanottuna toisena jäsenenä tuli olla konservatiivi. Vaalivirkailijoiden lisäksi äänestystä valvoivat kaikkien vaalipuolueiden nimittämät niin sanotut viskaalit.

Kuva: Kimmo Lehtonen

Suurin osa äänestyspisteistä oli sijoitettu kouluihin. Äänestäjä keskittyy Instituto Macarallyssa Managuassa.Äänestäminen kävi hitaasti, ja vaalihuoneistosta vain murto-osa pystyttiin sulkemaan illalla kuuden aikaan. Pääkaupungissa Managuassa useat vaalihuoneistot pysyivät auki yhdeksään, jotkut jopa kymmeneen saakka. Ääntenlasku kesti useilla vaalipaikoilla aamunsarastukseen asti.


Ääntenlaskun kulkua voi käydä tutkimassa osoitteessa:

http://www.cse.gob.ni/escrutinio/nacional_vp.html