Uutinen

Nicaragua: Korruptio-oikeudenkäynnit käyntiin

Arnoldo Alemánin virkakauden aikana vuosina 1997-2002 ainakin 100 miljoonaa dollaria valtion varoja "katosi". Managuan rikosoikeus on nyt päättänyt nostaa syytteet ex-presidenttiä ja hänen lähipiiriään vastaan.
Kimmo Lehtonen
12.9.2002

Tiistai-iltainen Managuan rikosoikeuden päätös aloittaa oikeudenkäynnit kymmenen korruptiosta syytetyn valtion virkamiehen, ex-presidentti Arnoldo Alemánin sukulaisen ja poliitikon osalta oli historiallinen päätös. Kolmea heistä syytetään valtion varojen kavallusten ja väärinkäytösten lisäksi myös rahanpesusta, ensimmäistä kertaa Nicaraguan oikeushistoriassa.

Valtion varoja lasketaan kadonneen teille tietämättömille Alemánin presidenttikautena vuosina 1997-2002 vähintään 100 miljoonaa dollaria. Vajaat 20 miljoonaa dollaria on kyetty jäljittämään yhdysvaltalaisista ja keskiamerikkalaisista pankeista.

Vaikka parlamentin puhemiehes ja ex-presidentti Alemánin yhteys yhdessä kansanedustajatyttärensä María Dolores Alemánin kanssa rahavirtojen ohjailussa on kyetty todistamaan mitä selvimmin, ei oikeusprosesseja heitä vastaan yhä voimassa olevan parlamentaarisen koskemattomuuden takia voida aloittaa. Jo nyt vankeusmääräyksen saaneista neljä kuuluu Alemánin klaaniin.

Asianajaja Juana Mendéz vaatikin parlamentilta toimia Alemánien koskemattomuussuojan kumoamiseksi, jotta heidän toimiaan voidaan tarkemmin tutkia ja aloittaa mahdolliset oikeudenkäynnit.

Parlamentti kokoontuu ensi viikon alussa istuntoon, jossa asia tulee ensimmäistä kertaa nyt esille antaman tiistaisen tuomion jälkeen. Tähän asti Alemán on pystynyt pitämään ohjaksissaan liberaalien parlamenttiryhmää, joka ei ole kallistunut koskemattomuuslain kumoamisen puolelle.

Muiden rikosten lisäksi Mendéz osoitti myös osan syytetyistä junailleen valtionrahoja Panamassa tilejään pitäneen yksityisen säätiön kautta liberaalipuolueen vaalikampanjaan vuosi sitten. Oikeusoppineiden mukaan ja liberaalien kannalta pahimmillaan tutkinta voi johtaa puolueen poistamiseen yhdiistysrekisteristä vaalisäädösten rikkomisen takia.

Vaaliavustusten ohella suurin osa pimitetyistä varoista on säätiön kautta kuitenkin päätynyt nimenkirjoittajien yksityisille tai tekaisemiensa yritysten tileille. Säätiön nimenkirjoittajina ovat ex-presidentti Alemán, hänen kansanedustajatyttärensä sekä ex-veroministeri Byron Jeréz.

Eettiseksi tuomioksi voidaan luokitella Mendézin määräys Alemanin kaudella maksetun "pimeän" palkan palauttamisesta. Jo Violeta Barrios de Chamorron hallituskaudella 1990-96 alkanut joidenkin virkamiesten nk. kaksoispalkkaus - suurin osa palkasta pöydän alta – tuli vakiintuneeksi käytännöksi ja summiltaan muhkeimmiksi Alemánin hallinnon aikana. Mendézin määräys koskee muun muassa Alemánin kaudella tuplapalkkaa nauttinutta nykyistä presidenttiä ja varapresidenttiä.

Jo nyt tutkintovankeudessa muutaman kuukauden virunut veroministeri ja nyt raskaimmain syytevyyhden harteilleen saanut Jeréz ei saa kuitenkaan ketään välittömästi seurakseen vankilaan, sillä kahdeksaa pidätysmääräyksen saanutta joudutaan hakemaan ulkomailta. Syöpäleikkauksesta toipuva ex-presidentti Alemánin sisar Amelia Alemán on maassa, mutta hänet määrättiin kuntonsa takia kotiarestiin.

Nyt perjantaina ja ensi viikolla Managuassa järjestetään parlamentin liepeillä järjestetään suurmielenosoituksia, joiden päävaatimuksena on Alemánin ja tyttärensä koskemattomuuden kumoaminen. Kansanliike korruptiota vastaan on jo keräännyt 800 000 nimeä saman asian puolesta. Syyskuun 22 päiväksi presidentti Enrique Bolaños on kutsunut koolle yhdessä kansanliikkeen kanssa korruptionvastaisen joukkokokouksen, jonne odotetaan osallistuvan puoli miljoonaa nicaragualaista.