Uutinen

Nicaragua kansalaisyhteiskunnan silmin

Kimmo Lehtonen
16.7.2001

Viime viikonloppuna yli 70 nicaragualaista kansalaisjärjestöä esitteli toimintaansa tuottamansa materiaalin ja sanan voimin Olof Palmen mukaan nimetyssä Olofito-koulutus- ja kurssikeskuksessa Managuassa.

Nicaraguan ensimmäisessä ja useita satoja vierailijoita keränneessä kansalaisjärjestöesittäytymisessä järjestettiin kulttuuriohjelman lisäksi paneeleja ja keskusteluja useista aiheista lähtien lampaiden kasvatuksesta päätyen kansalaisyhteiskunnan tehtäviin ja toimintaan kansallisen hätätilan oloissa.

Kuva: Kimmo Lehtonen
Kuva: Kimmo Lehtonen

Tilaisuudessa julkaistiin myös vuonna 1998 hurrikaani Mitchin jälkeen muodostetun, nykyään 350 kansalaisjärjestöä käsittävän yhteistyöelimen CCERin (La Coordinadora Civil para la Emergencia y la Reconstrucción) tuottama raportti "Nicaragua jonka haluamme".

CCERin raportti on tarkoitettu kansalaisyhteiskunnan panokseksi ja vastaukseksi Nicaraguan hallituksen tuottamaan köyhyyden vähentämiseen tähtäävään PRSP-ohjelmaan, jonka viimeisimmän version maan hallitus esitti kansainvälisille rahoituslaitoksille keväällä kansalaisyhteiskuntaa konsultoimatta ja sen tekemät esitykset sivuuttaen. Näin, vaikka Maailmanpankin esitteissäkin PRSP on nimenomaan kaikki yhteiskunnan sektorit huomioiva "kansallinen projekti".

Vielä vuoden alussa CCER ehdotti hallituksen PRSP-ohjelman valmistamiseen liittyvien kansalaiskonsultaatioiden järjestämistä yhdessä, mutta hallitus kieltäytyi yhteistyöstä. CCER järjesti sitten itse kevään aikana eri puolilla maata 21 työpajaa, joihin osallistui lähes tuhat ihmistä. Näiden keskustelujen tavoitteena oli muodostaa laaja oma visio yhteiskunnan tilasta ja kansalaisten tarpeista yhteiskunnan eri tasoilla eikä ainoastaan keskittyä täydentämään tai kritisoimaan hallituksen teettämää PRSP-ohjelmaa.


Rakennesopeutusohjelmat lisänneet köyhyyttä

Työpajoihin perustuvassa "Nicaragua jonka haluamme" -dokumentissa lähdetään siitä, että Nicaraguassa on välttämätöntä ja kiireellistä muotoilla laajaan konsensukseen perustuva kansallinen kehitysohjelma. Sen mukaan rahoituslaitosten rakennesopeutusohjelmat ovat päinvastaisista pyrkimyksistä huolimatta vain lisänneet köyhien määrää; yli 73 prosenttia väestöstä ei saa perustarpeitaan tyydytettyä ja yli miljoona nicaragualaista on joutunut muuttamaan talousahdingon takia maan rajojen ulkopuolelle.

Dokumentin pohjalta CCER on laatinut myös "Kansalaisyhteiskunnan poliittisen ohjelman", joka pitää sisällään hyvin yksityiskohtaisia esityksiä muun muassa maan hallinnon, talouden, ihmisoikeuksien, sosiaalisen tilanteen, ympäristön ja maaseudun tilanteen parantamiseksi.

Kaikkien dokumenttien pitäisi ilmaantua lähiaikoina CCERn kotisivuille: www.ccer-nic.org