Uutinen

Nicaragua käänsi selkänsä EU:n kauppaneuvotteluille

Nicaraguan vetäytyminen uhkaa hajottaa EU:n kanssa käytävät neuvottelut maakohtaisiksi.
Toni Sandell
3.4.2009

EU:n assosiaatiosopimusneuvottelut Tegucigalpassa Hondurasissa päättyivät Nicaraguan edustajien käveltyä ulos salista. Nicaragua teki päätöksensä sen jälkeen, kun EU ilmoitti hylkäävänsä Keski-Amerikan ehdotuksen rakennerahaston perustamisesta alueen integraation tukemiseksi ja EU:n ja Keski-Amerikan valtavan kehityskuilun tasoittamiseksi.

"Toivomme, että tämä oli tilapäinen ratkaisu (Nicaragualta) ja että maa harkitsee uudelleen päätöstään", EU:n ja Keski-Amerikan neljän maan neuvottelijat ilmoittivat huuli pyöreänä tiedotteessaan keskiviikkona.

Suunnitelman mukaan Euroopan investointipankin lainoittaman rahaston kautta tuettaisiin Keski-Amerikan maiden välisiä eroja ja kauppaneuvotteluiden väliinputoajia kuten pienyrittäjiä. Rahaston perusperiaate olisi sama kuin Euroopan rakennerahastoilla. Alueen kansalaisjärjestöt tukivat voimakkaasti Nicaraguan aloitetta.

Rahaston yksi tarkoitus oli tukea julkisia investointeja talouskriisin aikana, niin kuin myös Euroopassa on tehty.

"Ei voi olla, että Keski-Amerikka jatkaa neuvotteluja Euroopan kanssa normaaliin tapaan, vaikka elämme keskellä kriisiä, jossa EU ja muut teollisuusmaat suuntaavat valtavia rahamääriä pelastaakseen kotimaiset ja ylikansalliset yrityksensä", sanoi neuvotteluja paikan päällä seurannut Comercio, Integración y Desarrollo -kansalaisjärjestöverkoston edustaja
Róger Barrantes.

Arvostelijoiden mukaan neuvottelut ovat keskittyneet lähinnä vapaakaupan edistämiseen, eikä neuvottelujen poliittiseen työhön ja kehitysyhteistyöhön liittyviä osioita ole kytketty kauppaan lainkaan. Monet sanovatkin, että nyt sorvataan sopimusta, joka on köyhille keskiamerikkalaisille maille jopa kohtalokkaampi kuin EPA-sopimukset, joista EU neuvottelee Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtioiden kanssa.

Nicaraguan vetäytyminen uhkaa nyt hajottaa neuvottelut maakohtaisiksi, kuten kävi muutama kuukausi sitten Andien alueella vastaavissa EU:n kanssa käytävissä neuvotteluissa. Tämänhetkinen mandaatti on kuitenkin vain aluekohtaisille neuvotteluille, joten koko paketti täytyisi avata ja neuvotella uudelleen.

 

Lisää tietoa aiheesta