Uutinen

Nicaragua: Iso kala haaviin korruptiojahdissa

Pari viikkoa sitten Hondurasista läheltä Nicaraguan rajaa napattiin rahassa mitattuna maan korruptiovyyhdin yksi merkittävimmistä tekijöistä, liikemies Alex Centeno Roque. Jo helmikuusta presidentti Bolañosin virkaanastujaisista lähtien karkuteillä ollut Roque on toinen veljeksistä, jotka Alemanin hallituskaudella saivat vilpillisillä liiketoimillaan eniten rahaa katoamaan valtion kassasta.
Kimmo Lehtonen
8.7.2002

Kuva Bolanosin virkaanastujaisista, jossa kutsuvierasjoukkokin tähyili korruptiovapaaseen tulevaisuuteen. kuva: Kimmo Lehtonen.

MANAGUA -- Centeno Roquen veljeksillä oli muutaman vuoden ajan toiminnassa noin 20 erilaisen yrityksen rypäs nimeltä Consagro, jotka keinottelivat vilpillisesti luottoja ja lainoja pääasiallisesti kahdelta eri pankilta, jotka myös menivät toimintojen seurauksena konkurssiin.

Merkittävin niistä oli Interbank, jonka konkurssi on tullut maksamaan valtiolle noin 200 miljoonaa dollaria. Nicaraguassa kaatui viime vuosikymmenen aikana kaiken kaikkiaan neljä pankkia, jotka ovat viimeisten laskelmien mukaan aiheuttaneet noin miljardin dollarin menetykset.

Interbankin, kuten muidenkin tapauksessa valtio maksoi tallettajille menetykset. Veljesten operaatioiden hinnaksi on arvioitu noin 20 miljoonaa dollaria. Tästä heitä odottaa seitsemän erilaista syytettä, joissa tuomiot maksimissaan nousevat yhteenlaskettuina noin 30 vuoteen vankeutta.

Kaikkien huulilla on ollut pitkään kysymys Centeno Roquen veljesten ja sandinistijohdon kytköksistä. Interbankia pidettiin "sandinistipankkina" ja lienee selvää, että ainakin osa pankin johdosta on ollut tietoinen veljesten huijauksista. Tähän mennessä sandinistijohtajien sekaantumisesta ei ole esitetty todisteita.

Katolinen kirkko tulilinjallaTouko-kesäkuussa alkoi jo hivenen näyttää siltä, että Nicaraguan presidentti Bolañosin ja esikuntansa vauhdikkaasti alkanut korruptionvastainen taistelu oli tyrehtymässä. Hiljaisuutta edelsi erikoissyyttäjä Alberto Novoan erottaminen virasta hänen sohaistuaan arkaan paikkaan: katoliseen kirkkoon.

Novoa oli saanut selville, että katolisen kirkon Managuan hiippakunnan alaisuudessa toimiva COPROSA-niminen kansalaisjärjestö oli tuonut maahan useampia kymmeniä verovapaita autoja, joita sitten oli jaeltu järjestön edusmiesten ja heidän perheidensä käyttöön. Nicaraguassa hyvin merkittävän instituution, Ylimmän vaalilautakunnan puheenjohtaja ja kardenaali Miguel Obando y Bravon kummipoika Roberto Rivas sattuu olemaan yksi COPROSAn johtohenkilöistä.

Nicaraguan piispainneuvosto antoi julkilausuman, jossa se melko suorin sanakääntein kehotti kansaa kääntämään katseet korruptionvastaisesta kampanjoinnista kansallisen eheyden etsintään ja syytti samalla maan mediaa ajojahdista. Syvästi katolinen Bolaños tapasi kardenaalin ja kirkon johtoa ja päätti erottaa Novoan. Sen jälkeen COPROSA-tapaus ei ole ollut tutkijoiden pääkohde, vaikka pysyneekin asialistalla.

Liberaalikansanedustajat presidenttiä vastaanViime viikolla ex-presidentti Arnoldo Alemán jokaviikkoisessa radio-ohjelmassaan näytti demagogin kykynsä esittämällä pankkitalletusten nostorajoitusta Argentiinan malliin maan taloudellisen tilanteen kohentamiseksi.

Alemán kuten moni muukin tietää, että Nicaraguassa, jossa pankkijärjestelmä perustuu ensisijaisesti tallettajien luottamukseen, hysteerinen talletusten nostaminen romahduttaisi koko järjestelmän. Ja siitä seuraisi väistämättä talouskriisin ohella poliittinen kriisi.

Huolimatta juristien jo esittämistä selvistä todisteista ex-presidentti Alemánia vastaan häntä Bolaños ei näytä kykenevän raivaamaan tieltään. Alemán pitää edelleenkin vahvasti otteessaan liberaalipuolueen parlamenttiryhmää, osaa puolueen ytimestä ja jäsenkunnasta, vaikka Alemánin perheen ja lähipiirin salaisia miljoonatilejä mm. Panamassa on saatu paljastettua ja korruptiovyyhti hänen ja perheensä ympärillä paisuu entisestään.

Tilanne onkin Bolañosille mitä hankalin ja häneltä vaadittaisiinkin nyt kovempia otteita. Jos hän ei edes yritä kumota Alemánia suojaavaa parlamentaarista koskemattomuutta, säilyy Alemánin koskemattomuus aina seuraaviin vaaleihin 2005 asti. Siihen mennessä hän on jo moneen otteeseen voinut saada Bolañosin hallituksen housut tutisemaan poliittisilla manöövereillään, joissa hän on tunnetusti etevä.

Kärhämöinnin seurauksena liberaalipuolue on jo käytännössä jakaantunut kahtia ja sisäinen valtataistelu on kuumimmillaan. Viime sunnuntaina Alemán kannattajineen järjesti noin kymmenen tuhannen ihmisen joukkokokouksen liberaalipuolueen pelastamisen nimissä "pettureiden" muodostamaa "toimintakyvytöntä" hallitusta vastaan.

Jossakin muussa maassa salamurhaa pelkäävän Alemanín hiekkasäkkien takaa pidetty vainoharhainen puhe selvine uhkailuineen tietäisi oitis parlamentin puhemiehen erottamista, mutta Nicaraguassa moinen show nykyisessä poliittisessa kulttuurissa on mahdollista.

Bolañosin kannalta toinenkin ikävä esimerkki edeltäjänsä poliittisesta kyvykkyydestä saatiin, kun hän joitakin viikkoja sitten yritti arvovallallaan runnoa kansainvälisten rahoituslaitosten vaatimaa verouudistusta läpi parlamentissa. Alemán kuitenkin torpedoi yrityksen johtamansa eduskuntaryhmän kanssa. Seurauksena tästä sopimus Kansainvälisen valuuttarahaston kanssa siirtyi kuukausilla ja siten Nicaragualle merkittävät ja tarpeelliset lainat siirtyivät tulevaisuuteen. Hallituksen tilanne vaikeutui, ja sitähän Alemán juuri hakikin.

Nicaraguan talous ei muutenkaan näytä merkittäviä kohentumisen merkkejä ja kansalaisten taloudellisen tilanteen heikkeneminen vetää mattoa Bolañosin jalkojen alta - huolimatta siitä kansansuosiosta mikä hänellä edelleenkin on korruptiokampanjan ansiosta.

Mutta siinäkin tulee pää vetävän käteen siinä vaiheessa, kun kansa kokee ettei annettuja lupauksia ole lunastettu eikä kampanjaa kyetäkään tai haluta viedä aivan loppuun saakka.