Uutinen

Nicaragua: Ex-presidentti Alemán yhä lain ulottumattomissa

Ainakin pari viikkoa armonaikaa onnistui ex-presidentti Arnoldo Alemán voittamaan itselleen, sillä parlamentin liberaalivaltainen puhemiehistö päätti lähettää kansanedustajat parin viikon lomalle saatuaan käsiinsä oikeusviranomaisten esityksen Alemánin parlamentaarisen koskemattomuuden kumoamisesta.
Kimmo Lehtonen
27.8.2002

Noin sadan miljoonan dollarin kavalluksista ja rahanpesuista maan oikeusviranomaiset ovat vaatineet syytteeseen Alemánin lisäksi hänen kansanedustajatytärtään, mutta oikeusprosessia ei voida aloittaa ennen kuin parlamentin yksinkertainen enemmistö kumoaa Nicaraguan lainmukaisen kansanedustajien koskemattomuussuojan.

Sandinistien 38 kansanedustajan tueksi on jo ilmoittautunut osa Alemánin leiristä livenneitä liberaalikansanedustajista ja koossa on nyt 47 kansanedustajaa, jotka ovat ainakin avoimesti vaatineet Alemánin ja samalla myös oman koskemattomuutensa kumoamista. Se riittäisi yhden äänen turvin Alemánin saamiseksi tilille tekosistaan.

Alemánin parlamenttiryhmä on pysynyt vahvasti hänen ohjaksissaan ja hänen ydintukijoukkoonsa kuuluvat kuusi parlamentin puhemiehistön jäsentä eivät kuitenkaan maanantaina suostuneet muodostamaan komiteaa, jonka tehtävänä olisi valmistella asia ja tuoda se suuren salin käsittelyyn. Ainoastaan puhemiehistön seitsemäs jäsen, sandinistien René Nuñez olisi halunnut viedä asian heti eteenpäin.

"Tämä on poliittinen manööveri, vaikka loman sanotaan olevan tekninen", valitti liberaalien ryhmästä "sinivalkoiseen" Azul y Blanco –liberaaliryhmään siirtynyt kansanedustaja Miguel López.

Mielenosoituksia ja diplomaattista painostusta


Tavallisten kansalaisten on vaikea käsittää, miksi Alemánia ja muiden valtion varojen suoranaiseen varastamiseen sekaantuneita on niin vaikea saada tilille. Parhaillaan maassa kerätään vetoomusta asioiden vauhdittamiseksi syytettyjen saattamiseksi tuomiolle ja saldo on tällä hetkellä 450 000 allekirjoitusta. Tämän viikon tiistaina sandinistit järjestivät tuhansien ihmisten mielenosoitusmarssin, joka päättyi parlamenttitalolle.

Huolimatta siitä, että kansa tukee Bolañosia yli 80 prosenttisesti ja esimerkiksi Yhdysvaltain suurlähetystö on vahvasti nyt asettunut puolustamaan presidentti Enrique Bolañosin korruptionvastaista politiikkaa jättäen entisen suojattinsa Alemánin oman onnensa nojaan, niin liberaalipuolueen parlamenttiryhmään ei ole kyetty iskemään edelleenkään suurta kiilaa.

"Mitä todisteita enemmän (Alemánin korruptiosta) vielä kaipaatte", kysyi viikko sitten Nicaraguasta poistuva suurlähettiläs Oliver Garza jäähyväispuheessaan. Kun vaikutusta ei näyttänyt silläkään vetoomuksella olevan, saapui viikon alussa presidentti George Bushin Latinalaisen Amerikan erikoislähettiläs Otto Reich Managuaan esittäen saman sisältöisen viestin. Mutta tämäkään liike ei heilauttanut voimasuhteita vielä tällä viikolla ratkaisevasti suuntaan tai toiseen.

Erikoislähettiläs Reich on hiukan erilaisessa ilmapiirissä ja toisin motiivein vaikuttanut Nicaraguan asioihin ennenkin, sillä Reaganin hallintokaudella 1980-luvulla hän oli yksi contrasodan pääarkkitehdeista ja sekaantui korviaan myöten puolustusministeri Oliver Northin kanssa laitonta ase- ja huumekauppaa pyörittäneeseen Iran-contragate –vyyhtiin.