Uutinen

Nicaragua: Ex-presidentti Alemán kavalsi miljoonia

Vähintään 100 miljoonaa dollaria hävisi todistetusti Nicaraguan valtion varoja ex-presidentti Arnoldo Alemánin lähipiirin tileille rahanpesuoperaatioissa vuosina 1997-2002.
Kimmo Lehtonen
7.8.2002

kuva: Kimmo Lehtonen

MANAGUA -- Keskiviikkoiltana presidentti Enrique Bolaños esikuntineen pisti kaiken arvovaltansa peliin julkistamalla erikoisyyttäjä Francisco Fiallos Navarron tukemana Alemánin korruptiokiemurat Olof Palme -keskuksessa järjestetyssä kansantribunaalia muistuttavassa tilaisuudessa, joka lähetettiin suorana lähetyksenä myös televisiossa.

Fiallos Navarron kankaalle havainnoillistettu esitys Alemánin ja lähipiirin rahanpesuoperaatioista oli yksityiskohtaisuudessaan ja rahallisilta mittasuhteiltaan tyrmäävä. Hänen johtamansa tutkijat ovat löytäneet kaiken kaikkiaan 10 000 shekkiä, joilla valtion eri instiuutioiden varoja on perinteisten rahanpesumenetelmien avulla siirretty yrityksille ja järjestöille, joiden nimenkirjoittajina on Alemán ja hänen lähipiirinsä.

"Tämä on attentaatti koko Nicaraguaa vastaan", Fiallos kuvailikin tuntemuksiaan. "Mutta todisteet ovat nyt niin aukottomat, että oikeusprosessit voivat nyt käynnistyä", hän jatkoi heijastaen kankaalle kopioita kuiteista ja maksumääräyksistä, joissa näkyi Alemánin nimikirjoitus. Fiallos on tutkimuksissaan saanut apua Yhdysvaltojen lisäksi myös lähinaapureiden hallituksilta.

Valtion varojen rahanpesusta, kavalluksesta, väärinkäytöksistä ja suoranaisista ryöstöistä ovat syytteessä nyt Alemánin perheestä hänen itsensä lisäksi vaimo, veli ja sisar sekä kaksi lasta edellisestä avioliitosta. Nyt jo vankilassa oikeudenkäyntiä odottava entinen veroministeri Byron Jeréz sekä hänen sisarensa ja vaimonsa on mukana lähes kaikissa, noin parinkymmenen tekaistun yrityksen kautta ohjatuissa rahanpesuissa. Kaiken kaikkiaan syytteessä on 14 henkilöä, mukana myös entinen asuntoministeri, joka karkasi maasta kolme kuukautta sitten.

Fiallosin mukaan Alemánin joukkio erikoistui kierrättämään rahaa tekaistujen yritysten ja bulvaanien kautta eri puolelle Keski-Amerikkaa, Karibiaa ja Yhdysvaltoja avatuille tileille. Suurin osa varoista ajautui "liberaalipuolueen toimintaa avustavan" Fundación Democrática Nicaragüensen tileille. Panamassa, Cayman-saarilla ja Guatemalassa tilejään pitävän yhdistyksen nimenkirjoittajina toimivat Arnoldo Alemán, hänen tyttärensä ja ex-veroministeri Byron Jeréz.

Syvästä uskonnollisesta vakaumuksestaan tunnettu presidentti Bolaños piti tunteikkaan puheen, jossa hän melkein raamatullisin sanankääntein kuvaili maan tämän hetken tilannetta moraaliseksi ja väkivallattomaksi vallankumoukseksi, joka avaa uuden aikakauden Nicaraguan historiassa.

"Olemme tulevaisuudessakin köyhiä, mutta olemme elähdyttäneet uudestaan toivon ja voimme ylpeänä sanoa, että Nicaragua on haudannut korruption", Bolaños päätteli lopuksi.
 

Kaksi ääntä puuttuuVuoden alussa virkavalansa vannonut ja samantien edeltäjänsä korruptiovyyhdin purkamisen aloittanut liberaalipresidentti Enrique Bolaños ministereineen on koko alkukautensa ollut Alemánin pihdeissä. Ex-presidentti ja parlamentin puhemies Alemán on tähän asti pitänyt ohjaksissaan liberaalien ja samalla parlamentin suurinta poliittista ryhmittymää, joka on järjestelmällisesti torpedoinut Bolañosin hallituksen esitykset.

Sota liberaalien kesken liittyy juuri korruptioon. Alemánia suojaa parlamentaarinen koskemattomuus ja se voidaan parlamentissa kumota yksinkertaisen enemmistön turvin, mutta Alemánin joukkue on tähän asti pysynyt tarpeeksi suurena. Alemanin "listalta" valituista kansanedustajista on livennyt jo muutamia, mutta vielä keskiviikkona, ennen Bolañosin "puhetta kansakunnalle", hänelta puuttui kahden liberaalikansanedustajan tuki. Sandinistit ovat luvanneet antaa äänensä Alemánin viraltapanon puolesta.

Näinä päivinä Alemánin takana pysyviä kansanedustajia on luonnehdittu kolmella tavalla. On heitä, jotka ovat sekaatuneet vyyhtiin, on muuten vaan kiitollisia, ja heitä, jotka pelkäävät kuollakseen kostotoimenpiteitä. Keskiviikkoillan jälkeen ainakin kahdella ryhmällä edellisistä moraalinen painolasti voi käydä ylitsepääsemättömäksi ja johdonmukaista olisi ajatella heidän jättävän uppoavan laivan. Rikoskumppanit vaipuvat syvyyksiin kapteenin mukana.

Olof Palme –keskuksessa järjestetty tilaisuus oli Bolañosin joukkueen tarkkaan harkittua strategiaa ja tähdätty lähinnä juuri näiden liberaalikansanedustajien päänkääntämiseksi. Kansaa ei tarvitse vakuuttaa, sillä se on muutenkin Bolañosin puolella ainakin toistaiseksi. Viimeisen mielipidetiedustelun mukaan 81 prosenttia kansalaisista haluaa hänen vievän korruption vastaisen taistelun loppuun saakka.

Osa tätä strategiaa oli se, että vajaa viikko sitten lehdissä julkaistiin vetoomus Alemánin viraltapanon ja syytteeseen asettamisen puolesta. Vetoomuksessa vedottiin myös kansainväliseen avustajayhteisöön, jotta se ottaisi Nicaraguan poikkeuskäsittelyyn ja antaisi Bolañosin hallitukselle "armonaikaa" saada asiat järjestykseen ja päästä varsinaiseen työhön.

Vetoomuksen oli allekirjoittanut 90 eri alojen tunnettua nicaragualaista, mukana olivat muun muassa ex-presidentti Violeta Chamorro, ex-varapresidentti ja kirjailija Sergio Ramírez sekä lukuisia tunnettuja kansalaisyhteiskunnan ja yritysmaailman edustajia. Maan rikkain yrittäjäsuku Pellas ei yhtynyt vetoomukseen, mutta julkaisi samansisältöisen kirjeen lehdissä päivää myöhemmin. Eilen luovutettiin myös viiden tuhannen kansalaisen allekirjoittama adressi Alemánin erottamiseksi paikaltaan.

Se, mitä Alemánin mitä todennäköisimmän parlamentista erottamisen jälkeen seuraa Nicaraguan monimutkaisessa oikeusjärjestelmässä, on tuskin selkeänä kenenkään mielessä.