Uutinen

Nicaragua: Edellisen hallituksen johtohahmoja haetaan oikeuteen

Ex-presidentti Arnoldo Alemánin hallituksen johtoa haetaan nyt oikeuden eteen yksi toisensa perään.
Kimmo Lehtonen
25.4.2002

Presidentti Enrique Bolañosin korruptiovastaiset puheet kääntyivät teoiksi noin kuukausi sitten, kun liuta entisiä ministereitä ja virkamiehiä joutui syytteeseen valtion varojen kavalluksesta käyttämällä bulvaaninaan kansallista tv-asemaa Canal 6:sta. Valtion varoja hävisi hämärille tileille 1,3 miljoonaa dollaria juuri ennen vuodenvaihteen jälkeen tapahtunutta vallanvaihtoa.

Nyt keskiviikkona syytteet luettiin Nicaraguan entiselle veroministerille Byron Jerézille. Häntä syytetään valtion varojen pitkäaikaisesta väärinkäytöstä ja useista kavalluksista. Pidätyshetkellä Jerézillä oli salkussaan reilut 100 000 dollaria ja hänen epäiltiin pakenevan syntymämaahansa Costa Ricaan.

Presidentti Bolañosin korruption vastaisessa kampanjassa askel on merkittävä, sillä Jeréz oli edellisen hallituskauden yksi merkittävimmistä poliitikoista, häntä kutsuttiinkin Alemánin "oikeaksi kädeksi".

Monet pitävät asiaa samana kuin jos itse Aleman olisi vangittuna. Jerézin kavallusten avulla hankittuja miljoonia on poliisin tutkimusten mukaan siirretty myös suoraan Alemánin pankkitileille Yhdysvaltoihin, joten verkko Alemáninkin ympärillä alkaa kiristyä.

Neljä entistä korkeaa virkamiestä ja ministeriä on matkustanut maan rajojen ulkopuolelle. He kaikki mitä todennäköisemmin joutuvat myös oikeuden eteen lähitulevaisuudessa, jos ilmoittamiltaan "perheasioilta" naapurimaista palaavat takaisin.

Kampanjalla laaja tukiPresidentti Bolaños vaikuttaa toimissaan määrätietoiselta ja korruption vastaisella kampanjalla on kansan laaja kannatus. Viime viikolla tehdyn mielipidetiedustelun mukaan 97 prosenttia nicaragualaisista tukee häntä. Prosenttia pienempi määrä kansalaisia on myös yhtä mieltä hänen otteistaan, siitä, että syylliset on mitä pikimmiten saatava oikeuden eteen vastaamaan tekosistaan.

Bolaños sanoo myös olevansa tyytyväinen siihen tukeen, jonka oppositiopuolue sandinistit Ortegan johdolla hänelle nyt myös antavat. Merkittävää on myös se, että Nicaraguan kaikki kansainväliset avunantajat ovat yksiselitteisesti hänen tukenaan.

Jotkut niistä pukevat halunsa suoraan kielelle jota kaikki ymmärtävät: viimeksi Amerikan kehityspankki BID ilmoitti jäädyttävänsä 40 miljoonan dollarin luoton ellei Valtion eläkesäätiön ylimmäksi (Superintendencia de pensiones) johtajaksi viime syksynä valittua Martín Aguadoa eroteta.

Aguadon toimiessa Alemánin valtakaudella sosiaaliturvalaitoksen (Seguro Social) johdossa koko instituutio meni konkurssiin. Rahaa katosi teille tietymättömille ja jäljelle jääneillä vajaalla 40 miljoonalla dollarilla perustettiin nykyinen insituutio, jonka johtoon hänet runnoi liberaalipuolueen äänillä hyvä ystävänsä Arnoldo Alemán.

Aguado poistui maitse Hondurasiin tiistaina.