Uutinen

Nettikapina voimistuu Egyptissä

Twitterin ja Facebookin suosio poliittisina välineinä kasvaa.
Cam McGrath
2.11.2009

IPS -- Internetin sosiaalinen media on avannut egyptiläisille uusia mahdollisuuksia kriittiseen viestintään. Yhteisö- ja mikroblogipalvelu Twitterissä on tarjolla minuutti minuutilta eteneviä kuvauksia lakoista, ja Facebookissa kerätään kannattajia hallituksen vastaiseen rintamaan.

Vaikuttavimpia ovat kuitenkin YouTubeen ladatut kännykkäkameralla kuvatut videotallenteet poliisin harjoittamasta väkivallasta.

Viime vuonna julkistettu valtion viraston raportti arvioi, että 160 000 egyptiläistä bloggaa eli pitää nettipäiväkirjaa. Facebook ilmoittaa jäsenmääräkseen Egyptissä 800 000, ja Twitterin käyttö on kasvanut roimasti arabimaissa.

Toimittaja ja ammattiyhdistysaktiivi Hossam el-Hamalawy sanoo laittavansa uutiset ensin Twitteriin, koska se on nopeinta.

"Myöhemmin istun kirjoittamaan blogia ja laitan kuvat Flickriin", el-Hamalawy sanoo. Flickrissä käyttäjät voivat julkaista valokuvia ja arvostella muiden kuvia.

Egyptin hallitus ei suitsi netin käyttöä, koska näkee tämän hyödyttömäksi, alan tutkimusta al-Ahram-keskuksessa johtava Adel Abdel Sadek sanoo. Hän muistuttaa, että samoja sivustoja voidaan käyttää myös hallituksen tukemiseen.

Tuhansia bloggaajia on kuitenkin uhkailtu, pidätetty ja jopa kidutettu. "Hallituksen arvostelu netissä ei ole vaarallista. On vaarallista ensin kirjoittaa ja lähteä sitten mielenosoitukseen. Siellä joutuu pidätetyksi", tunnettu bloggari Karim el-Beheiry sanoo.