Uutinen

Neste Oil: Bio Game -peli ei ole ideologiamme mukainen

Palmujen ampuminen biodieselin tuotannon vertauskuvana kummastuttaa maailman johtavaksi biodieselin tuottajaksi pyrkivää yhtiötä.
Eeva Eronen
27.5.2008
SANNA AUTERE0805_sautere_palmuoljya.jpg
Öljypalmun terttuja kuorma-auton lavalla matkalla puristamolle.

Kepan Bio Game -peli, jossa räiskitään nurin niin sademetsää kuin viljakuhilaitakin biopolttoaineen tuottamisen nimissä, ei saa Neste Oililta varauksetonta vastaanottoa. "Peli on mielenkiintoinen, mutta ei oikein ideologiamme mukainen, ei palmuja pitäisi ampua", arvioi johtaja Simo Honkanen yhtiön uusiutuvat polttoaineet -toimialalta.

Yhtiö pyrkii maailman johtavaksi biopolttoaineiden tuottajaksi, ja se käyttää yhtenä raaka-aineenaan palmuöljyä.

Kepa taas lanseerasi toukokuussa Tiedä mitä tankkaat -kampanjan, joka muistuttaa muun muassa siitä, että biopolttoaineiden tuotanto nostaa ruuan hintaa, minkä lisäksi ne eivät yleensä ole fossiilisia polttoaineita ympäristöystävällisempiä.

Honkasen mukaan Neste Oil suhtautuu biopolttoaineiden tuotannon köyhyys- ja ympäristövaikutuksiin "ihan vakavasti", eikä asialla leikkiminen siksi tunnu omalta.

"Teimme jo pari vuotta sitten kannanoton, jonka mukaan ruokatuotantoon sopivista kasveista ei periaatteessa pitäisi tehdä polttoainetta", Honkanen painottaa.

Hänen mukaansa palmuöljyä käytetään, sillä muita vaihtoehtoja ei vielä ole saatavilla. Nesteen ideologian mukaan tuotanto on kuitenkin ollut järkevää aloittaa jostakin - parempiin vaihtoehtoihin vaihdetaan, kun niitä on saatavilla.

Neste aikoo lopettaa ruokakasvien käytön polttoaineen tuotantoon viimeistään vuonna 2020. Välitavoite on, että kymmenen vuoden kuluttua 70 prosenttia tuotannosta perustuu muuhun kuin ruokakasveihin.

Vaihtoehtoina eläinrasvat ja levät

Honkasen mukaan yhtiö panostaakin nyt vahvasti tutkimukseen, ja syynin alla ovat nyt esimerkiksi lihantuotannon sivutuotteena syntyvä eläinrasva ja levät. Kolmantena vaihtoehtona tutkitaan ei-syötäviä kasveja, kuten jättömailla viihtyvä jatropha.

"Tulokset ovat lupaavia, ja otamme jatrophan käyttöömme heti, kun riittäviä määriä on saatavilla", Honkanen sanoo. Tuotantoon pyritään jo ensi vuonna, tai viimeistään vuonna 2010.

Järjestöjen mukaan jatrophankaan tuotanto ei ole ongelmatonta ruokatuotannon kannalta.

Myös leviin pohjautuva polttoaineen tuotanto vaikuttaa Honkasen mukaan hyvin lupaavalta, sillä levistä saatava öljy on erittäin hyvää ja levien tuotantokyky on moninkertainen esimerkiksi palmuöljyyn verrattuna.

Levä käyttää ravinteenaan hiilidioksidia, ja Nesteen visioissa leväyksiköt voisivat itse asiassa olla öljyä tuottavia hiilidioksidinieluja, Honkanen kertoo.

Levien koeviljely on käynnissä, mutta siirtyminen laboratorio-olosuhteista teolliseen tuotantoon ottaa aikansa. Sen suhteen Nesteellä ei ole tavoiteaikataulua.

Samaa mieltä monesta asiasta

Biopolttoaineet ovat nostattaneet paljon kritiikkiä tänä keväänä ruuan kallistumisen vuoksi, ja Kepan lisäksi Greenpeace kampanjoi niitä vastaan. Honkasen mukaan biopolttoaineiden ympärillä vellova keskustelu on tärkeää.

Nesteessä ajatellaan, että biopolttoaineet ovat osa ilmastonmuutoksen vastaista kamppailua. "Greenpeace taas ei usko biopolttoaineisiin ollenkaan. Muuten olemme aika lailla samaa mieltä asioista", Honkanen sanoo.

Kepan Tiedä mitä tankkaat -kampanjan verkkosivuja Honkonen kertoo lukeneensa suurella mielenkiinnolla. Hänen mukaansa ruuan kallistuminen on hyvin monimutkainen ongelma.

"Se liittyy paljon siihen, että kehitysmaissa ei ole satsattu viime aikoina ruokatuotantoon", Honkanen sanoo. Köyhdyttämisvaikutuksia hän kommentoi arvioimalla, että pohjimmiltaan köyhyysongelma liittyy väestön kasvuun.

Kepan globbariverkosto vaatii esimerkiksi, että EU:ssa on asetettava tarkat kriteerit sille, että biopolttoaineiden on oltava ympäristöystävällisiä ja niiden tuotannon tulee olla sosiaalisesti kestävää. Unionissa onkin käyty keskustelua siitä, kuinka monta prosenttia vähemmän biopolttoaineiden tulee päästää kasvihuonepäästöjä kuin perinteisten polttoaineiden.

"Eikö ole parempi, että on edes vähän parempi?", Honkanen kommentoi keskustelua. Hänen mukaansa Neste Oilin Nextbtl-diesel tuottaa koko elinkaarta ajatellen 40-60 prosenttia vähemmän kasvihuonepäästöjä. Esillä ollut 35 prosentin raja siis sopisi Nesteelle hyvin, hän sanoo.

 

Lisää tietoa aiheesta