Uutinen

Nepalin hullu vuosi päätoimittajan silmin

Demokratian ja sananvapauden kaipuu on voittanut , arvioi Suomessa vieraileva nepalilainen päätoimittaja Narayan Wagle.
Pasi Nokelainen
1.6.2006

Narayan Wagle (Kuva: Marja-Leena Kultanen)Narayan Wagle kävi keskiviikkona 31.5. nepalilaisen Nepathya-yhtyeen keikalla Helsingin Gloriassa.

Nepalin suurimman sanomalehden, Kantipur Dailyn päätoimittaja Narayan Wagle joutui helmikuussa 2005 katsomaan rynnäkkökiväärejä omassa toimistossaan, mutta jo reilun vuoden päästä hän todisti miljoonan ihmisen mielenosoitusta vallan kaapannutta kuningasta vastaan.

"Ihmiset kiittivät mediaa paljon siitä, että kansalaisten vallankumous toteutui niin nopeasti", kertoo Wagle.

Kuningas Gyanendra kaappasi vallan itselleen 1. helmikuuta 2005. Juuri ennen vallankaappauspuheen pitämistä televisiossa kuningashuoneen lehdistösihteeri määräsi Waglen saapumaan lehtensä toimitukseen, jossa häntä odottivat armeijan sotilaat. Waglea painostettiin tukemaan kuningas Gyanendran toimia.

Nepalin journalistiliiton laskujen mukaan maassa tehtiin yli 900 toimittajan pidätystä vallankauppauksen alkamisen ja toukokuun 2006 välisenä aikana. Luku on hurja maassa, jossa toimittajia on vain noin 5 000.

Synkistä luvuista ja toimittajien pahoinpitelyistä huolimatta journalistit olivat konfliktissa Waglen mukaan vahvoilla, koska kuningas ei uskaltanut kumota täydeltä mielivallalta suojaavaa perustuslakia, ja toimittajien rintama pysyi pääosin yhtenäisenä.

"Hallitus saattoi vain uhkailla, mutta kukaan ei välittänyt siitä", sanoo Wagle.

Kuningasta kritisoivilta medioilta vedettiin hallituksen mainokset pois, ja armeija painosti liikemiehiä tekemään samoin, mikä ajoi toimituksia taloudellisesti ahtaalle. Waglen mukaan tavalliset kansalaiset eivät kuitenkaan sulattaneet painostuksen edessä periksi antaneita medioita, vaan niiden toimittajia häirittiin, jopa kivitettiin.

Waglen toinen vallankumous

Wagle kertoo hakeutuneensa toimittajaksi, koska Nepalin ensimmäinen monipuoluedemokratiaan ja kuninkaan vallan rajoittamiseen johtanut vallankumous vuonna 1990 vaikutti tuolloin parikymppiseen opiskelijaan voimakkaasti. Hän pitää kuitenkin kuluvan kevään tapahtumia vielä merkittävimpinä, sillä nyt liikehdinnässä oli mukana koko maa, ei vain pääkaupunki Katmandu kuten vuonna 1990.

"Seitsemästä puolueesta ja maolaiskapinallisista tuli yksi liike, johon tavalliset kansalaiset lähtivät mukaan", sanoo Wagle huhtikuun mielenosoituksiin viitaten.

"Jos kuningas yrittäisi paluuta valtaan, olisi häntä vastassa jo varmaan kaksi miljoonaa mielenosoittajaa", heittää Wagle.

Puolueiden ja maolaisten yhtenäisyys on todennäköisesti koetuksella nyt, kun niiden vihollisen Gyanendran valtaoikeudet on pääosin poistettu. Wagle on kuitenkin toiveikas kymmenen vuotta kestäneen sisällissodan lopettamiseen tähtäävien neuvottelujen ja perustuslakia säätävä kansalliskokouksen suhteen.

"Perustuslaista pitää saada edustavampi suhteessa alueisiin, kasteihin, etnisiin ryhmiin ja uskontoihin sekä sukupuoleen", kuuluu Waglen arvio kestävän rauhan edellytyksistä.

Waglen mukaan kummankaan osapuolen, maolaisten ja hallituksen, tekemiä ihmisoikeusloukkauksia ei sää jättää rankaisematta. Media on hänen mukaansa pitänyt kysymystä esillä, ja hän on itse esimerkiksi vaatinut kahdessa pääkirjoituksessa armeijan komentajan eroa.

Narayan Wagle vierailee Suomessa ulkoministeriön Aasiaan! -kampanjan kutsumana.

Lisää tietoa aiheesta