Uutinen

Narmada-joen jättipato sai rakennusluvan oikeudelta

Juha Rekola
18.10.2000

Intian korkein oikeus päätti keskiviikkona sallia rakennustöiden jatkamisen kiistellyllä Narmada-joen Sardar Sarovarin patotyömaalla.

Narmada-joen jättimäisen patoamishankkeen tarkoitus on kahlita yksi Intian pyhimmistä joista 30 suurpadolla, 135 keskikokoisella ja yli 3000 pienemmällä padolla sähkön ja kasteluveden tuottamiseksi.

Pelastakaa Narmada -liike (Narmada Bachao Andolan) ja kansainvälinen solidaarisuusliike ovat jo vuosikausia vastustaneet patohanketta kiihkeästi. Kansainvälisen painostuksen vuoksi maailmanpankki vetäytyi hankkeen rahoituksesta 1990-luvulla.

Protestien ja oikeusjuttujen vuoksi keskeytetty Sardar Sarovarin suurpato on nyt 88 metrin korkeudessa, valmiina se nousee 163-metriseksi jättipadoksi. Ainakin 300 000 ihmisen kotien arvioidaan joutuvan Narmadan suurpatojen synnyttämien vesialtainen alle.

"Korkein oikeus on selvästi antautunut vallanpitäjien edessä", kommentoi Pelastakaa Narmada -liikkeen johtohahmo Medha Patkar ja lupasi väkivallattoman vastarinnan jatkuvan.

Patoja vastaan kampanjoinut palkittu intialainen kirjailija Arundhati Roy pitää päätöstä myös järkyttävänä ja häpeällisenä.

Vähemmistöön jääneen tuomari SP Bharuchan mukaan projektin ympäristövaikutuksia ei ole arvioitu eikä patotöitä pitäisi päästää jatkumaan ennenkuin tällainen arviointi on tehty.

"Tämä, että oikeusistuin antaa vihreän valon projektille, vaikka sadat jo nyt sen vuoksi kotoaan lähtemmän joutuneet perheet eivät ole vieläkään saaneet kompensaationa uutta maata tai edes paikkaa jonne mennä, osoittaa että ihmisten perusoikeudet ovat jääneet täysin huomiotta", sanoi Arundhati Roy.

Kommentoimatta Pelastakaa Narmada -liikkeen jatkosuunnitelmia Arundhati Roy totesi uutistoimisto UNI:lle , että "jos mies tai nainen aiotaan yksinkertaisesti murskata ja jauhaa tomuksi, ei hänellä ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin taistella vastaan."