Uutinen

Nälkäindeksi: Latinalainen Amerikka ja Itä-Aasia puolittamassa nälän

Maailman nälkäindeksin mukaan suurin osa kehitysmaista ei tule puolittamaan nälkää vuoteen 2015 mennessä.
Jukka Aronen
15.10.2007
IFPRI

ghi_2007.jpg

Viime perjantaina julkistettu Maailman nälkäindeksi (Global Hunger Index, GHI) ennustaa, että Latinalainen Amerikka ja Itä-Aasia tulevat ainoina kehitysmaa-alueina saavuttamaan nälän poistamiseen ja lapsikuolleisuuteen liittyvät ns. vuosituhattavoitteet vuoteen 2015 mennessä.

Tavoitteiden saavuttaminen merkitsee nälässä elävien määrän puolittamista ja alle 5-vuotiaiden kuolleisuuden leikkaamista kahdella kolmasosalla vuoden 2000 luvuista.

IFPRI-instituutin laatiman indeksin mukaan suurin osa maailman maista ei saavuta tavoitteita nykyisellä kehitysvauhdilla.

Erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa nälän poistaminen ja lapsikuolleisuuden vähentäminen tulevat olemaan kovan työn takana. Peräti 38 alueen 42 maasta on aikataulusta jäljessä lapsikuolleisuuden suhteen ja 27 nälän puolittamisen osalta.

Indeksin kehittäjä, IFPRI-instituutin tutkija Doris Wiesmann sanoo kuitenkin, että jokaisella maailman alueella tapahtuu positiivista kehitystä: "Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa Mosambik, Ghana ja Malawi ovat ottaneet merkittäviä askelia kohti nälän poistamista."

Maailman nälkäindeksi vertailee 118 maan tilastoja kalorinkulutuksen, lasten aliravitsemuksen ja lapsikuolleisuuden osalta. Indeksi laadittiin ensimmäisen kerran vuonna 2006.

IPFRIn lisäksi indeksiä ovat olleet laatimassa Deutsche Welthungerhilfe ja Concern Worldwide.

Lisää tietoa aiheesta