Uutinen

Naisten solidaarisuus vahvistuu netissä

Tiina-Maria Levamo
31.3.2000

Kun 39 naista pidätettiin rauhanomaisen mielenosoituksen päätteeksi Lusakassa tammikuun 17. päivä, ei heillä varsinaisesti ollut hätää. He eivät näet olleet yksin.

Muutaman tunnin päästä tuhannet naiset ympäri maailmaa tiesivät pidätyksestä. Seuraavien päivien aikana Sambiaan sateli solidaarisuusviestejä: "Emily, muistan sinut Pekingin naiskonferenssista, sydämemme ovat teidän kanssanne tänään."

KEPA Sambian dokumentalisti Salma Ginwalla oli yksi pidätetyistä. Hän on vieläkin otettu kaikesta siitä tuesta, jota naiset saivat muun muassa GAIN-listan kautta. GAIN-lista keskittyy seuraamaan naisten oikeudenmukaista kohtelua, sekä englannin- että ranskankielellä.

GAINistä viesti kipinöi Flamme! African Women's Online Meeting Space-listalle. Hetken päästä kaikki valveutuneet siskot Afrikassa tiesivät, mitä Lusakassa tapahtui.

Tämä tarina ja lukuisia muita esimerkkejä internetin mahdollisuuksista vahvistaa etelän naisliikettä, sekä etelän ja pohjoisen naisten välistä dialogia, on luettavissa Panos-instituutin helmikuussa Lusakassa julkaisemasta kirjasta Signposts on the Superhighway: African Gender, A Guide to News and Resources on the Internet.

Panos-instituutti julkaisi nyt jo toisen internet-ympäristöä ja kehitysmaita käsittelevän kirjansa. Ensimmäinen kirja keskittyi internetin ja e-mailin tarjoamiin mahdollisuuksiin Afrikan ympäristökysymyksissä.

Vaikka kirjassa huomioidaankin se kehitysmaan "mökin Miina", jonka elämää internet ei hetkauta suuntaan kuin toiseenkaan, ollaan silti yleisesti sitä mieltä, että internet mahdollistaa naisten demokraattisemman pääsyn tiedon lähteille. Kirjoituksissa korostuu myös internetin kyky luoda yhteenkuuluvuutta, uskoa, toivoa ja täten vahvistaa naisia heidän pyrkimyksissään.

Kirjaan on koottu ansiokas luettelo, josta löytyy 50 naiskysymyksiä käsittelevää web-osoitetta. Luettelon on laatinut sambialainen kansalaisjärjestö Zambia Association for Research and Development (ZARD).