Uutinen

Naisjärjestö uhmaa väkivaltaa Kolumbiassa

Pyssymiesten kurinpito ärsyttää Kolumbian öljypääkaupungin asukkaita.
Constanza Vieira
22.3.2004

IPS -- Kolumbian "öljypääkaupungin" Barrancabermejan naiset näyttävät mallia urheudessa. He jatkavat huono-osaisten avustamista huolimatta kaupunkia terrorisoivien puolisotilaallisten joukkojen väkivallasta ja uhkauksista.

Esimerkiksi sopii Inéz Peña, 22-vuotias raskaana oleva toimittaja ja Kansan naisjärjestön (Organización Femenina Popular, OFP) jäsen. Kaksi oikeistolaisen puolisotilaallisen järjestön jäsentä pakotti aseella uhaten Peñan autoonsa tammikuun lopulla. Se tapahtui vain 300 metrin päässä Barrancabermejan pääpoliisiasemalta. Auton lähdettyä liikkeelle miehet polttivat Peñan jalat tulikuumalla vedellä ja ajelivat häneltä hiukset.

Sieppaajat vaativat Peñaa lopettamaan toimimisen OFP:ssä sekä järjestön televisio-ohjelman toimittamisen. Ohjelma käsittelee lapsiin kohdistuvia ihmisoikeusloukkauksia, perheväkivaltaa ja lasten värväämistä mukaan maata 40 vuotta koetelleeseen sisällissotaan. Uhkailuista huolimatta Peña toimitti osuutensa ohjelmasta normaalisti helmikuun ensimmäisenä päivänä.

Puolisotilaallisten oikeistojoukkojen valvomassa Barrancabermejassa tapettiin pelkästään tammikuussa 11 ihmistä. Kaupunki on Kolumbian keskiosan tärkeä öljysatama.

OFP syntyi Barrancabermejassa jo 1972, kun joukko perheenäitejä alkoi pyörittää yhteisiä soppakeittiöitä turvatakseen köyhien lasten ravitsemuksen. Nyt OFP:hen kuuluu yli 3 000 naista. Se toimii yhteistyössä ihmisoikeusjärjestöjen kanssa yrittäen "pystyttää uudelleen köyhien yhteisöjen sosiaalisia rakenteita". Laajempana tavoitteena on nykyistä oikeudenmukaisempi yhteiskunta. "Naiset eivät synnytä ja kasvata lapsia sotaa varten", kuuluu yksi OFP:n iskulauseista.

Barrancabermeja oli vuosikymmenten ajan Kansallinen vapautusarmeija -nimisen vasemmistolaisen sissiliikkeen (ELN) tukialueena. Vähemmässä määrin siellä toimi myös kahdesta sissiliikkeestä suurempi, Kolumbian vallankumoukselliset asevoimat (FARC). Se tarttui aseisiin 1964 ja ELN vuotta myöhemmin. Oikeiston pyssymiehet ilmaantuivat seudulle 1990, ja 1998 he valtasivat kaupungin taisteltuaan sissejä vastaan talo talolta ja kortteli korttelilta. Oikeiston yksityisarmeijoiden kattojärjestönä toimii Kolumbian yhdistyneet itsepuolustusjoukot (AUC).

Noin 300 000 asukkaan Barrancabermejassa surmattiin virallisten tietojen mukaan 510 ihmistä vuosina 1990-1998 . Viime vuonna murhia kirjattiin 150. Lisäksi 80 ihmistä "katosi", ja 800 joutui pakenemaan kaupungista.

"Haluammeko hyväksyä puolisotilaalliset ryhmät uusiksi vallanpitäjiksi konfliktialueilla?" OFP kysyi viime kesänä antamassaan julkilausumassa. OFP kapinoi asemiesten barrancabermejalaisille määräämiä "rinnakkainelon sääntöjä" vastaan. Niissä ohjeistetaan arkielämää lasten kasvatuksesta parisuhteen vaalintaan. Lasten kotiintuloaika on arkisin yhdeksältä ja viikonloppuna kymmeneltä. Myöhästelijät on pantava 12 tunnin kotiarestiin.

Sääntöjä on kosolti myös aikuisille. Virastoille ja alkoholiliikkeille on määrätty sulkemisajat. Pyssyjen ja univormujen kantamiseen on pyydettävä asemiesten lupa. Pakkotyö odottaa sitä, joka ei pidä kotiaan "edustuskelpoisena" tai varastaa toisen omaisuutta. Teiden varsilla sijaitsevia taloja ja maatiloja uhkaa pakkoluovutus, ellei omistaja pidä tonttiaan niin siistinä, että näkyvyys säilyy hyvänä joka suuntaan.

OFP:n mukaan asemiehet jakelevat sääntöjen rikkojille erilaisia fyysisiä rangaistuksia. Raiskaukset ja murhat ovat yleisiä, samoin kuin "katoamiset". Uskottomat aviovaimot pakotetaan kantamaan kylttiä, jossa lukee "avionrikkoja" tai "prostituoitu".

Kansalaisjärjestöt, OFP etunenässä, ovat jatkuvan ahdistelun kohteena, ja niiden työtä pyritään estämään. Kolumbian oikeistolainen presidentti Alvaro Uribe myönsi äskettäin, että sissejä ei häätänyt Barrancabermejasta maan armeija, vaan AUC. Presidentin kerrotaan myös lausuneen, että "lääke on pahempi kuin itse sairaus".

Kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan AUC:llä on yhteyksiä Kolumbian viralliseen armeijaan. Joillakin alueilla AUC on viime aikoina suostunut riisumaan aseensa jäsenille luvattua armahdusta vastaan.