Uutinen

Naisille konfliktinehkäisykoulutusta Etelä-Afrikassa

Janne Sivonen
3.9.2001

"Afrikkalaisten kansalaisjärjestöjen rooli paikallisten konfliktien ehkäisyssä on mitättömän pieni", harmittelee eteläafrikkalainen Rose Mpisi All Africa Women for Peace (AAWP) -järjestöstä. Rauhankasvatusinstituutin vieraana Suomessa käynyt lakinainen ponnistelee kansalaisyhteiskunnan ja erityisesti naisten aktivoimiseksi konfliktinehkäisytyössä.

Rose Mpisi katsoo, että järjestöjen tulisi paneutua entistä tiiviimmin ruohonjuuritason työskentelyyn: "Monet käyvät kyllä maailmalla konferensseissa keräämässä arvokasta tietoa, mutta sen jälkeen ei tapahdu mitään. Tavalliset ihmiset eivät tiedä kansainvälisten konferenssien annista. Siksi matkustamaan pääsevien täytyy kantaa kortensa kekoon myös ruohonjuuritasolla."

Rose Mpisi. Kuva: Janne Sivonen
Rose Mpisi aktivoi naisia konflitkinehkäisytyössä.

Mpisin AAWP-järjestössä työskentelee syntyperäisten eteläafrikkalaisten lisäksi paljon muualta Afrikasta tulleita naisia. "Etelä-Afrikka voi toimia monessa asiassa esimerkkinä koko maanosalle. Maamme ponnistelee yhä demokratiansa kanssa, mutta moniin muihin verrattuna olemme pitkällä. Siksi haluamme soveltaa Etelä-Afrikan hyviä kokemuksia muualla Afrikassa", toteaa Mpisi.

Afrikkalaisia konflikteja ratkotaan tällä hetkellä lähinnä miesvoimin, sillä konfliktien parissa työskentelevät näkevät naiset usein vain suojelua tarvitsevina uhreina. Mpisi on eri mieltä: "Naisten osuus väestöstä on suurin piirtein puolet. Jos heidät jätetään rauhanrakentamisen ulkopuolelle, valtava inhimillinen panos jää käyttämättä."

"Afrikkalaisnaiset kyllä tietävät, että heillä on potentiaalia myös rauhantyössä", toteaa Mpisi. "Ensin heidän tulee kuitenkin saada lisää itseluottamusta ja tietoa oikeuksistaan. Siksi järjestömme keskittyy tällä hetkellä lähinnä tutkimukseen ja koulutukseen: kurssitamme pakolaisnaisia, entisiä prostituoituja sekä perheväkivallan uhreja ja autamme heitä pääsemään uudelleen kiinni normaalielämään. Vasta tämän jälkeen naiset voivat tulla aktiivisemmin mukaan konfliktinehkäisytyöhön omissa yhteisöissään."


Naiset sillanrakentajina

Monet muutkin ovat ilmaisseet viime aikoina huolestuneisuutensa naisten käyttämättömästä potentiaalista rauhanprosesseissa. Aktiivisempaa roolia naisille ovat kaavailleet muun muassa YK:n turvallisuusneuvosto sekä Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD.

Genovan heinäkuisessa G8-kokouksessa osanottajamaiden ulkoministerit esittivät, että rauhanturvaoperaatioihin osallistuvia tulisi kouluttaa gender-kysymyksissä. Lisäksi G8-maiden ulkoministerit vaativat, että naisia tulisi nimittää enemmän rauhanturvaoperaatioiden johtotehtäviin.

Mpisin mielestä naiset voivat tehdä konfliktien lopettamiseksi asioita, joihin miehet eivät pysty. Konfliktien ratkominen on pitkä prosessi, joka ei pääty rauhansopimuksen allekirjoittamiseen. Naisten vahvuus on Mpisin mukaan pitkäjänteisessä ruohonjuuritason rauhanrakentamisessa.

Women's Enews -verkkojulkaisun haastattelema Yhdysvaltain entinen Itävallan-suurlähettiläs Swanee Hunt on samoilla linjoilla: "Naiset pystyvät luomaan yhteyksiä yli kansallisrajojen tilanteissa, joissa miehiä pidettäisiin pettureina. Naiset eivät näy tutkassa", hän toteaa. Konfliktien osapuolten välisistä naisten yhteistyöverkostoista on kokemuksia muun muassa Kosovossa, Pohjois-Irlannissa ja Israelissa.

Myös Mpisin järjestö on tukenut Afrikan suurten järvien alueella hanketta, jossa laajaan konfliktiin sekaantuneiden maiden naiset ryhtyivät rakentamaan rauhaa yhteistyössä yli kansallisuusrajojen. Kongolaisten, ruandalaisten ja ugandalaisten naisten yhteistyöhanke kariutui kuitenkin keskinäisen luottamuksen puutteeseen. Mpisin mukaan luottamuspula johtui tiedon ja motivaation puutteesta, joten nyt AAWP keskittyy entistä tiiviimmin koulutukseen.


Lisätietoja:
Women's Enews -verkkolehden artikkeli naisista konfliktinehkäisyssä

KATU ehkäisee konflikteja eteläisessä Afrikassa