Uutinen

Mystiset pommi-iskut jatkuvat Laosissa

Timo Kuronen
6.6.2000

Ainakin yksi ihminen kuoli ja 12 muuta loukkaantui tiistaiaamuisessa pommiräjähdyksessä Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Pommi oli asetettu linja-autoon, joka oli lähdössä kaupungin bussiasemalta maaseudulle puoli seitsemän aikoihin. Ulkomaisten uutistoimistojen mukaan ainakin bussinkuljettaja kuoli, mutta Vientianen poliisin mukaan kuolonuhreja ei ollut.

Tiistain räjähdys on jo viides sarjassa, joka on ravistellut uneliaan yksipuoluemaan rauhaa ennenkuulumattomasti viimeisten kolmen kuukauden aikana. Ensimmäinen pommi-isku tehtiin maaliskuussa ulkomaalaisten suosimaan ravintolaan Vientianessa. Kolmentoista loukkaantuneen joukossa oli yhdeksän ulkomaalaista. Hieman myöhemmin pääkaupungin eräässä hotellissa tapahtuneen räjähdyksen jälkeen seurasi pidempi tauko, mutta nyt kuluneen reilun viikon aikana räjähdyksiä on ollut kolme: 28. toukokuuta Vientianen katetulla torilla (ainakin 10 loukkaantunutta), 30.5. hotellissa etelä-laoslaisessa Paksen kaupungissa (kymmenkunta loukkaantunutta) sekä ensimmäisen kuolonuhrin vaatinut bussin räjähdys eilen 6. kesäkuuta.

Laosin tiukasti kontrolloitu lehdistö on vaiennut useimmista räjähdyksistä. Maassa on kuitenkin joukko ulkomaalaisia toimittajia, jotka ovat itse nähneet räjähdyksien jäljet, joten viranomaisten on ollut pakko myöntää tapahtuneet vaikkakin räjähdysten uhrien määrää on vähätelty. Kontrolli ulottuu myös ulkomaalaisiin: maaliskuussa ravintolan pommi-iskun jälkiä kuvanneen australialaisen kuvausryhmän filmimateriaali takavarikoitiin. Paksen tapahtumista tieto ulkomaailmaan kulkeutui Thaimaan kautta Yhdysvaltain tukeman Radio Free Asian välityksellä. Tapahtuneen vahvisti myös thaimaalainen matkanjärjestäjä. Puhelinyhteys kaupunkiin on ollut poikki jo pari viikkoa.

Kuka pommi-iskuja sitten Laosissa tekee? Kukaan ei tähän mennessä ole ilmoittautunut pommien asettajaksi. Laosin sisäministeriön virkamies kertoi tiistaina, että iskujen takana ovat huligaanit. "Emme pidä noita [pommi-iskujen tekijöitä] poliittisena uhkana, vaan pikemminkin kutsumme heitä pieneksi joukoksi huligaaneja, joita hallitus voi kontrolloida."

Länsimaalaiset diplomaatit ovat saaneet tietoonsa, että laoslaisen hmong-vähemmistön joukot ovat viimeaikoina ottaneet aseellisesti yhteen maan armeijan kanssa parissa syrjäisessä maakunnassa ja että Vietnam on lähettänyt joukkoja Laosin hallituksen tueksi. Vietnamin hallitus on kiistänyt tämän, sanoen "nämä uutiset ovat täydellistä sepitelmää ja niillä pyritään rikkomaan erityiset ja ystävälliset suhteet Laosin ja Vietnamin välillä." Pommi-iskujen poliittisuutta ja suhdetta hmongeihin eivät diplomaatit kuitenkaan uskalla arvioida. Vietnamin sodan aikana hmongeja värvättiin Yhdysvaltain joukkojen tiedustelijoiksi ja kommunistien noustua valtaan Laosissa vuonna 1975 suuri joukko hmongeja pakeni ulkomaille.

Hmongien edustaja puolestaan on kertonut lehdistolle, että pommi-iskut eivät ole heidän käsialaansa, vaan asialla lienevat Laosin hallitukseen ja maan surkeaan taloudelliseen tilaan turhautuneet opiskelijat, opettajat ja virkamiehet, joiden järjestämä ennennäkemätön mielenosoitus tukahdetutettiin alkuunsa viime lokakuussa. Jotkut puolestaan ovat vakuuttuneita, että pommi-iskut ovat vain liikemiesten välisiä välienselvittelyjä.

Joka tapauksessa pommit ovat aiheuttaneet vakavaa levottomuutta tiukoin poliittisin ottein varjellun yhteiskunnan sisällä. Turvattomuuden tunne leviää kaduilla liikkujien keskuuteen ja maan hallituskin lienee vakavana - toisenlaisista vakuutteluista huolimatta. Laosin hallitus on satsannut paljon tähän vuoteen: maa alkoi viimevuonna mainostaa itseään ulkomaisille matkailijoille teemalla "Visit Laos Year 1999-2000" ja loppuvuodesta on tarkoitus juhlia vallankumouspuolueen vallassaolon 25-vuotista taivalta. Myös talousongelmien vakuutellaan olevan jo takanapäin ja maan riisintuotanto on kasvanut ennätyksellisesti.

Ensi marraskuussa Laosin on määrä isännöidä Kaakkois-Aasian maiden liiton ASEANin ja Euroopan Unionin välistä ministeritapaamista. Nähtäväksi jää, miten Laosin hallitus ratkaisee maan sisäisen tilanteen ennen loppuvuoden neuvotteluita ja juhlia. Avunantajamaat ja kansainväliset rahoituslaitokset ovat viimeaikoina jo olleet vaatimassa poliittisia uudistuksia uuden taloudellisen avun ehdoksi.

Lahteeet: Bangkok Post 3.6.2000, 6.6.2000, 7.6.2000 The Nation 5.6.2000, 6.6.2000, 7.6.2000 (via AFP, AP, DPA, Reuters)