Uutinen

Myös Yhdysvallat tahtoo jatkaa WTO-neuvotteluita

Yhdysvaltojen pääneuvottelija ehdottaa syyskuulle korkean tason virkamieskokousta WTO-neuvottelujen eteenpäin potkimiseksi.
Eeva Eronen
22.8.2008

Yhdysvallat on halukas jatkamaan heinäkuussa keskeytyneitä WTO-neuvotteluja. Maan pääneuvottelija Susan Schwab on paraikaa, elokuun 22. päivänä, Washingtonissa tapaamassa Maailman kauppajärjestö WTO:n pääjohtajaa Pascal Lamya.

Kaksipäiväisen tapaamisen tarkoitus on etsiä keinoja kauppaneuvotteluiden jatkamiseen, ja Schwab mitä ilmeisimmin ehdottaa Lamylle korkean tason virkamieskokouksen koolle kutsumista syyskuussa. Hän kertoi aikeistaan Inside US Trade -lehdelle aiemmin tällä viikolla.

"Meidän pitää istua syyskuussa alas etsimään uusia ideoita, joilla heinäkuussa ilmenneet ongelmat voidaan ylittää ja selvittämään, miten vakavissamme haluamme eteenpäin", uutistoimisto AFP kertoi hänen sanoneen haastattelussa. Schwabin mukaan neuvottelukumppaneiden olisi myös syytä lopettaa heinäkuussa selvitettyjen asioiden uudelleen murentelu.

Pontta uudelle ministerikokoukselle

Yhdysvaltain pääneuvottelija toivoo, että tapaaminen  selvittäisi säveliä sen verran, että uutta ministeritason kokousta voitaisiin harkita. Heinäkuinen kokous päätyi umpikujaan, kun teollisuusmaat, etenkin Yhdysvallat, eivät päässeet yksimielisyyteen Intian ja muiden kehitysmaiden kanssa niiden oikeuksista suojella omaa maataloustuotantoaan.

Lamy vieraili elokuun elokuun alkupuolella Intiassa, jonka neuvottelijat suhtautuivat suopeasti neuvottelujen jatkamiseen. Maa kuitenkin muistutti, ettei heinäkuinen asetelma ole muuttunut mihinkään, ja se pitäisi huomioida Washingtonissa. Myös toinen kehitysmaiden suurvalta, Brasilia, suhtautuu asiaan positiivisesti.

Lisää tietoa aiheesta