Uutinen

Muut EU-maat kyselevät Suomen apulupausten perään

EU-kumppanit moittivat Suomea apulupausten pettämisestä jo nyt, vaikka kaikki eivät edes tiedä Suomen vaikeuksista, varoittaa ministeri Väyrynen.
Pasi Nokelainen
27.5.2008

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen mukaan muut EU-maat ovat alkaneet kysellä Suomen kehitysapulupausten perään. Ihmetystä herättää erityisesti yhteisesti sovitusta minitavoitteesta jääminen, vaikka Suomen talouskasvu on ollut vahvaa.

"Joka puolelta ihmetellään, miten pitkästä talouskasvusta nauttinut Suomi ei pysty pitämään lupauksiaan", Väyrynen totesi Turun Sanomien haastattelussa maanantaina Brysselissä.

EU-maiden kehitysministerit olivat koolla Brysselissä 26. ja 27. toukokuuta arvioimassa unionin kehitysyhteistyön määrä- ja ja laatutavoitteiden toteutumista. Näistä keskeisin on EU:n vanhoille jäsenmaille asetettu tavoite nostaa oma apunsa 0,51 prosenttiin bruttokansantulosta vuoteen 2010 mennessä.

Nykyisellä kasvutahdilla Suomi ei tule tavoitetta saavuttamaan. Väyrysen mukaan Suomen aseman tekee erityisen ongelmalliseksi se, että Suomi kuuluu EU:n sisällä maaryhmään, joka edellyttää että sitoumukset pidetään. Niin sanotun 'Nordic plus' -ryhmän muut jäsenet Ruotsi, Tanska, Luxemburg ja Alankomaat ovat saavuttaneet varsinaisen tavoitteen eli 0,7 prosenttia jo kauan sitten, ainoastaan Suomi ja Britannia laahaavat jäljessä.

Väyrysen mukaan toinen Suomen asemaa vaikeuttava seikka on se, että Suomi on jo kertaalleen pettänyt lupauksensa. Kun EU:n tavoitteista sovittiin vuonna 2005, Suomi ilmoitti saavuttavansa 0,7 prosentin tason vuoteen 2010 mennessä.

"EU:ssa ei laajalti edes vielä tiedetä, että Suomella on ongelmia saavuttaa vuodeksi 2010 asetetut tavoitteet", Väyrynen kertoi Turun Sanomille.

Haastattelussa Väyrynen muistutti kuitenkin, että Suomi ei ole ainoa maa, jolla on vaikeuksia täyttää annetut lupaukset. Viime viikolla julkaistussa eurooppalaisessa kansalaisjärjestöraportissa laskettiin, että luvattua apua jää antamatta yhteensä 75 miljardia euroa, jos suunta ei muutu.

Lisää tietoa aiheesta