Uutinen

Musiikkiteollisuudella parempaa tulevaisuutta kehitysmaille

20.5.2001

Maailman musiikkiteollisuudessa pyörii vuosittain 44 000 miljardin euron liikevaihto. Tästä 80 prosenttia on 12 teollisuusmaan hallussa. Vertailun vuoksi kahvin liikevaihto on 15 000 miljardia ja banaanin 24 000 miljardia euroa. Ei ole siis ihme, että musiikkiteollisuudesta etsittiin YK:n vähiten kehittyneiden maiden (LDC) konferenssissa uusia lääkkeitä kehitysmaiden talouden kohentamiseksi.

Muutamat kehitysmaat ovat jo aloittaneet järjestelmällisen musiikkituotannon. Intia, joka tuottaa vuosittain 44 miljoonaa musiikkikasettia ja yhdeksän miljonaa cd-levyä, on saanut tekijänoikeudet jo kirjatuksi lakiteksteihinsä ja toimii näin hyvänä esimerkkinä muille.

Mosambikin muusikkojen yhdistyksen puheenjohtaja Hortencio Langa kertoi ruohonjuuritason askelista mosambikilaisten muusikkojen koulutuksessa. Ruotsalaisten avustuksella muusikoita on koulutettu mm. tekijänoikeuksista ja levytyssopimuksista.

Lainsäädännön ja koulutuksen lisäksi tarvitaan esimerkkejä, jotta kehitysmaat pystyisivät rakentamaan rikkaasta musiikkitraditiostaan pysyvän ja kansantaloutta tukevan rakenteen. Senegalin Youssou N'Dour levyttää ja myy levyjä suoraan Dakarista. Salif Keita on perustanut oman studionsa Bamakoon, Maliin.

Irlannin Sonyn johtaja John Sheehan toivotti kehitysmaat tervetulleiksi markkinoille, mutta muistutti, että ilman tekijänoikeuksia ei ole bisnestä.

YK:n kauppa- ja kehityskonferenssi Unctad yhdessä WIPOn (World Intellectual Property Initiative) kanssa on aloittanut MIDI (Music Industry Development Initiative) -hankkeen, jonka tarkoituksena on kehittää paikallista musiikkisektoria perustamalla tuotantoyhtiöitä, luomalla tekijänoikeuskäytäntöä ja rakentamalla kanavia markkinoille. MIDI:n pilotivaiheessa ovat olleet mukana Jamaika, Trinidad ja Tobago, Kuuba, Irlanti, Brasilia ja Intia.