Uutinen

Murhatun Cardoson Metical-faksilehti sulki ovensa

Pia Laine
8.1.2002

Mosambikin parhaisiin julkaisuihin kuulunut Metical-faksilehti lakkasi ilmestymästä vuodenvaihteessa, reilu vuosi lehden perustajan ja omistajan Carlos Cardoson murhan jälkeen. Vuonna 1997 perustettu Metical keskittyi ennen kaikkea talousuutisiin, ja tuli tunnetuksi mosambikilaisen tutkivan journalismin lippulaivana.

Yhtenä lehden sulkemiseen johtaneista syistä pidetään presidentin pojan Nyimpine Chissanon lehteä vastaan nostamaa vahingonkorvausvaadetta. Nyimpine Chissano vaatii vahingonkorvauksia Meticalin toimittaja Marcelo Mossen kirjoittamasta artikkelista, jossa kerrottiin Nyimpine Chissanon jääneen Etelä-Afrikassa kiinni kokaiiinin hallussapidosta. Artikkelia siteerattiin sittemmin niin eteläafrikkalaisissa kuin portugalilaisissakin lehdissä. Jutut julkaistiin alkuvuodesta 2001. Nyimpine Chissano on haastanut Marcelo Mossen ja Meticalin oikeuteen kunnianloukkauksesta, ja vaatii lehdeltä oikeusteitse noin 80 000 euron vahingonkorvauksia. Summan on arvioitu vastaavan koko lehden nykyistä arvoa.

Mikäli lehti tuomitaan vahingonkorvauksiin, maksajiksi joutuvat Carlos Cardoson alaikäiset lapset Milena ja Ibo. Cardoso oli Meticalin ainoa omistaja, ja hänen kuoltuaan lehti siirtyi perintönä hänen lapsilleen. Cardoson leski Nina Berg ilmoitti marraskuussa perikunnan aikomuksesta sulkea lehti suojellakseen lapsia.

Meticalin viimeisessä numerossa Nina Berg kirjoittaa: "Perheellemme tuli järkytyksenä se, että Cardoson kaksi lasta sekä yksi hänen työtovereistaan joutuvat oikeuteeen syytettyjen penkille. Tämä epäoikeudenmukaisuus on jo groteskia. Ensin nyt 6-vuotias Milena ja 12-vuotias Ibo menettävät isänsä gangstereiden luoteihin. Nyt he joutuvat oikeuteen, syytettyjen penkille - ennen kuin sinne joutuvat heidän isänsä murhaajat. Kaiken lisäksi heitä uhkaa perinnön menettäminen. Meidän painajaisemme muuttuu päivä päivältä synkemmäksi."

Carlos Cardoso murhattiin Maputon keskustassa marraskuussa 2000. Murhan taustalla uskotaan olleen Cardoson tutkimukset pankkialan epäselvyyksistä. Cardoson murhan tilaamisesta epäiltyjen liikemiesten oikeudenkäynti on viivästynyt.

Meticalin työntekijät ovat vastustaneet lehden sulkemista. Heidän suunnitelmissaan on uuden Vertical-nimisen lehden perustaminen.