Uutinen

Mugaben viimeinen lento: Zimbabwen oppositiolle yllätysvoitto

Zimbabwen oppositio vei yleisvaaleissa parlamentin enemmistön ilmeisestä vaalivilpistä huolimatta. Presidentinvaaleissa käydään todennäköisesti toinen kierros, istuvan presidentin Robert Mugaben suureksi harmiksi.
Esa Salminen
3.4.2008
MDC ja kartta Zimbabwen tulevaisuus? Jää nähtäväksi viekö MDC parlamentin lisäksi myös presidentin paikan.

Ennakko-odotusten vastaisesti Zimbabwen vanha herra näyttäisi sittenkin kaatuvan. Vielä viikko sitten sitä pidettiin hyvin epätodennäköisenä. Analyytikot lähes maasta riippumatta olettivat, että vaalivilppien sankari Mugabe hoitaa asiat niin, että pysyy virassa kuolemaansa saakka.

Parlamenttivaaleissa voiton vei kuitenkin oppositio, mikä huojuttaa Mugaben norsunluutorina uhkaavasti. Robert Mugabe, 84, on johtanut maataan vuodesta 1980, jolloin se itsenäistyi Ian Smithin rotusortohallinnon alta. Vaalitappio on Mugaben ensimmäinen.

Morgan Tsvangirain johtama oppositiopuolue MDC keräsi parlamentin 210 paikasta 105, siitä irronnut oppositiopuolue 9, yksi paikka meni itsenäiselle ehdokkaalle ja 94 Mugaben Zanu-PF:lle. Virallista tietoa presidentinvaalista ei ole kuulunut, mutta MDC on jo julistanut omiin laskelmiinsa perustuen, että heidän Tsvangirainsa sai 50,5 prosenttia ja Mugabe 43,8.

Pääpuolue leimasi tiedon toiveajatteluksi, ja valtion päälehti Herald (Zanu-PF:n äänenkannattaja) pitää hyvin todennäköisenä, että pääehdokkaat menevät toiselle kierrokselle, sillä kukaan ehdokkaista ei sen mukaan tulisi saamaan yli 50 prosenttia äänisaldosta. Voittoon ensimmäisellä kierroksella riittää 50 prosenttia ja yksi ääni - ei 51 prosenttia niin kuin aiemmin virheellisesti kirjoitimme.

Presidentinvaalien toinen kierros olisi äärimmäisen huono uutinen Mugabelle. Häntä vastaan äänestäneet Tsvangirain ja entisen talousministerin Simba Makonin äänestäjät nimittäin todennäköisimmin äänestävät silloin Mugabea vastaan - oli toinen vaihtoehto mikä hyvänsä.

Vilppiä vai ei?

Eteläisen Afrikan puolueeton vaalitarkkailijajärjestö EISA (Electoral Institute of Southern Africa) tuomitsi vaalit tuoreeltaan, sanoen että "niistä puuttui reippaasti reiluutta".

Lähinnä Mugaben liittolaisista koostunut joukko vaalitarkkailijoita julisti vaalit vapaiksi, mutta monet eivät suostuneet kommentoimaan niiden oikeudellisuutta. Vilppien pelko vain kasvoi, kun vaalitulosta saatiin odottaa päivätolkulla. Parlamenttivaalien tulokset julkistettiin 2. huhtikuuta, presidentinvaalien lopputulemaa saatetaan joutua odottamaan vielä monta päivää.

YK:n IRIN-uutistoimisto kuitenkin huomautti, että vaikka ulkovallat ja Zimbabwen oppositio pitivät viivästystä epäilyttävänä, oli sen takana myös maan romahtanut talous: uurnia kuljettaneista autoista loppui paikoin polttoaine ja monilla ääntenlaskentapaikoilla ei ollut sähköä saati dieseliä generaattoreihin.

Ennen vaaleja Mugabe jakoi ihmisille jopa busseja, televisioita, ruoka-apua ja maataloustavaroita. EISA myös huomautti, että yhdeksän miljoonan äänestyslipun painattaminen kuutta miljoonaa äänestäjää varten ei ollut perusteltua. Tarkkailijat raportoivat myös tuhansista haamuäänestäjistä, täysistä uurnista jotka ilmestyivät äänestyspaikoille kauan äänestyksen päättymisen jälkeen ja äänestäjistä jotka oli rekisteröity asumaan tyhjille maa-alueille.

Ironisesti tuhansia äänestäjiä oli rekisteröity maalle, jonka Mugabe rullasi puskutraktoreilla sileäksi "Operaatio Murambatsvinassa" - kansainvälistä kohua herättäneessä vuoden 2005 operaatiossa, jossa hallitus hääti tuhansia ihmisiä laittomista slummeista, joiden se uskoi kannattavan oppositiota.

Mikä on Mugaben kohtalo?

Presidentti Mugabe itse on kiistänyt kaikki vilppisyytökset. Hän julisti äänestettyään lehdistölle, ettei "voisi nukkua omatuntonsa kanssa jos huijaisi."

"Jos kansa ei enää kannata johtajaansa, silloin on aika jäädä pois politiikasta", Mugabe ilmoitti silloin ykskantaan. Vaalien jälkeen Mugabe ei ole esiintynyt julkisuudessa. Hänet valittiin Zimbabwen johtoon viimeksi vuonna 2002, jolloin kansainväliset tarkkailijat julistivat vaalit todennäköisesti vilpillisiksi.

Tällä kertaa oppositio sai kampanjoida vapaammin ja romahtaneen talouden lannistamat zimbabwelaiset näyttivät, että kysymysmerkeistä huolimatta valta oli heidän käsissään.

Jos vaalien toinen kierros järjestetään, on Mugabella kaksi vaihtoehtoa: joko koettaa neuvotella tie ulos vallasta - mukaan lukien syytesuoja ihmisoikeus- ja talousrikoksista - tai virittää vilppikoneistonsa vielä parempaan kuntoon näinä viikkoina ennen vaalien toista kierrosta.


Lisää tietoa aiheesta