Uutinen

Mugabe Afrikan suurimman talousalueen johtoon

Kriisien koettelema Zimbabwe nousi kritiikin keskellä eteläisen ja itäisen Afrikan yhteismarkkina-alueen COMESAn puheenjohtajaksi.
Esa Salminen
9.6.2009

Yhteismarkkina-alue COMESA (Common Market for Eastern and Southern Africa) on yksi tärkeimmistä Afrikan alueellista integraatiota ajavista järjestöistä. Sen kiertävän puheenjohtajuuden Kenialta otti 7. kesäkuuta vastaan Zimbabwen kiistelty johtaja Robert Mugabe.

"Meidän tulee laittaa omia resurssejamme peliin, jotta voimme kehittää infrastruktuuriamme ilman minkäänlaisia kytköksiä", sanoi Zimbabwen Victoria Fallsin kaupungissa puhunut Mugabe. Tulisena kolonialismin parjaajana tunnettu itsevaltias korosti, että Afrikan tulee käyttää kehitykseensä enemmän omia resurssejaan, kuten mineraaleja, viljelysmaata ja ihmisiä.

Yhteismarkkina-alueen on määrä edetä Mugaben johdon alla sen 19 jäsenmaata kattavaksi tulliliitoksi, josta vähiten hyötynee Zimbabwe itse, sillä sen talous on romahtanut niin pahasti, ettei maa juuri käy ulkomaankauppaa.

Kunnianhimoisimpiin COMESAn haasteisiin taas kuuluu se, että lokakuussa 2008 sovitun suunnitelman mukaisesti eteläisen ja itäisen Afrikan kolme isoa talousaluetta COMESA, EAC (East African Community) ja SADC (Southern African Development Community) muodostaisivat tulevaisuudessa yhteismarkkina-alueen. Alueella olisi 26 valtiota ja 527 miljoonaa ihmistä.

Alkuperäisen aikataulun mukaisesti sopimus yhdentymisestä tulisi allekirjoittaa jo tämän vuoden heinäkuussa.

Pukki kaalimaalla?

Vuoden mittaisen puheenjohtajuuskautensa aikana Zimbabwe aikoo Mugaben mukaan keskittyä edistämään COMESAn alueen infrastruktuuria, työvoimaa, energiasektoria, vesihuoltoa, kuljetussektoria ja kommunikaatiosektoria.

Zimbabwen valinta on herättänyt laajaa kritiikkiä. Maanpaossa elävien zimbabwelaisten The Zimbabwean -lehden mukaan "raivostuneet kriitikot pitävät valitettavana ja ironisena että Mugabe, joka on tuhonnut oman maansa talouden nousee alueellisen talousyhteisön johtoon."

Lehden haastattelema Zimbabwen yliopiston politiikan tutkimuksen professori John Makumbe pitää Mugaben uutta asemaa "hyvin kyseenalaisena."

Mugaben tunnistamat kehitysalueet ovat käytännössä kaikki romahtaneet kokouksen isäntämaassa, ja poikkeuksellisesti COMESA maksaa kokouksensa kaikki kulut, sillä Zimbabwella ei niihin olisi varaa.

COMESAn kokousta jouduttiin lykkäämään kolmesti, kun sen jäsenvaltiot kiistelivät siitä, voiko Mugabe ottaa kiertävän puheenjohtajuuden vastaan.

Kokouksessa Zimbabwessa oli Mugaben lisäksi kuusi valtionpäämiestä. Maailman mediassa on herättänyt huomiota erityisesti Sudanin Omar al-Bashin osallistuminen, sillä Kansainvälinen rikostuomioistuin on antanut hänestä pidätysmääräyksen sotarikoksista Darfurissa.

Lisää tietoa aiheesta