Uutinen

Mosambikissa tutkimus korruption laajuudesta

Pia Laine
26.8.2001

"Korruptio on osa mosambikilaista arkea", todettiin uuden Etica-järjestön avajaistilaisuudessa Maputossa. Etica kertoo tavoitteekseen korruption vastaisen toiminnan.

Ensi töikseen Etica teetti tutkimuksen, jossa kysyttiin 1500 eri puolilla maata asuvan mosambikilaisen kokemuksia korruptiosta. Tutkimuksen lukujen antama kuva mosambikilaisesta arjesta on karua luettavaa.

Korruptioon on henkilökohtaisesti viimeisen vuoden aikana törmännyt useampi kuin joka toinen mosambikilainen. Suurin osa korruptiosta liikkuu arjen tasolla: sairaalaan ei pääse ilman erillistä maksua henkilökunnan taskuihin, koululainen ei saa tietää koetuloksiaan ilman pientä lahjaa opettajalle tai poliisin kanssa, syystä tai syyttä, ongelmiin joutunut selviää maksamalla poliisille.

Korruption suhteen puhtaimmaksi kansa uskoo kirkon, sitten presidentin. Syntisäkkien listan kärkisijaa pitää poliisi, mutta myös paikallishallintoa ja puolueita pidetään korruption tyyssijoina. Etican teettämän tutkimuksen mukaan yli 60 prosenttia mosambikilaisista uskoo että maan hallitus on mukana hyötymässä korruptiosta. Nuoret ovat skeptisempiä kuin vanhempansa.

Miten kansa reagoi korruption kyllästämään todellisuuteen? Puolet ei mitenkään, liki puolet puhumalla asiasta tuttaviensa kanssa. Seuraavaksi suosituin reagointitapa oli yritys päästä itse osalliseksi järjestelmän hedelmistä: lähes 20 prosenttia haastatelluista kertoi pyrkineensä saamaan itse taloudellista hyötyä korruptioksi katsottavin keinoin.

Samainen tutkimus kyseli myös kansalaisten kokemuksia rikollisuudesta. Lähes puolet haastatelluista oli joutunut itse ryöstön kohteeksi viimeisen puolen vuoden aikana. Tutkimuksen tekijöiden mukaan Kolumbiakin on turvallisempi maa asua kuin Mosambik.

Etica-järjestön taustavoimat ovat näyttävä otos Mosambikin "kuka kukin on" -galleriasta. Mukana on niin entisiä poliitikkoja, vaikutusvaltaisia liikemiehiä kuin kansalaisjärjestöjen mediavoimasia johtohahmoja.

Soraääniäkin kuuluu. Etican taustavoimien henkilökohtaiset omaisuudet sekä viiden tähden hotellin valinta järjestön ensiesittäytymisen areenaksi kirvoittavat kadunmiesten suusta muutakin kuin ylistystä. Viiden tähden korruptio sopii hyvin vitsien aiheeksi.

Korruptiota tutkiva kansainvälinen Transparency International -järjestö arvioi Mosambikin vuonna 1999 maailman yhdeksänneksi korruptoituneimmaksi maaksi. Viime vuoden listauksessa Mosambik ei ollut mukana, sillä vertailun pohjaksi tarvittavaa materiaalia ei löytynyt tarpeeksi.