Uutinen

Mosambikin vaalit: Valtapuolue niukkaan voittoon?

Mosambikissa 1.-2. joulukuuta järjestettyjen presidentin- ja parlamenttivaalien voittaja on alustavien tietojen mukaan valtaapitävä Frelimo-puolue. Vain noin kolmasosa äänioikeutetuista kävi uurnilla.
Lotta Valtonen
10.12.2004

MAPUTO -- Alustavien vaalitulosten mukaan valtapuolue Frelimo ja sen presidenttiehdokas Armando Guebuza ovat voittaneet Mosambikin vaalit. Koska tuloksia vasta tuodaan provinsseista pääkaupunkiin, ei lopullisia numeroita vielä ole saatavilla. Ei myöskään ole varmuutta siitä, onko Frelimon presidenttiehdokas saanut tarvittavat yli 50 prosenttia äänistä, jottei toiselle kierrokselle mennä.

Uuden PDD-puolueen (Rauhan, demokratian ja kehityksen puolue) vaalisaalis jäänee heikoksi, eikä se saa parlamenttipaikkoja. Ennen vaaleja PDD:llä oletettiin ainoana pienistä puolueista olevan mahdollisuuksia ylittää parlamenttiin tarvittava viiden prosentin ääniraja.

Vaikka ihmiset ovat tyytymättömiä valtapuolueen johtoon, eivät he ehkä kuitenkaan luota oppositioon.

"Frelimoa olisi syytä rangaista maatamme ahdistavista vaikeuksista, mutta monet uskovat, ettei pääoppositiopuolue Renamo suoriutuisi yhtään paremmin. Siksi ihmiset ovat äänestäneet Frelimoa, jonka he uskovat olevan pienempi paha kunnon vaihtoehdon puuttuessa", politiikan tutkija Francisco Mucanheia selittää Frelimon todennäköistä voittoa.

Äänestysprosentti alhainen

Suurta huomiota on herättänyt alhainen äänestysprosentti. Alustavien tulosten mukaan ainoastaan noin kolmasosa äänestäjistä käytti oikeuttaan. Todennäköinen selitys on, että ihmiset ovat väsyneet poliitikkoihin, eivätkä usko asioiden muuttuvan johtipa maata kuka hyvänsä.

"Äänestin ensimmäisissä ja toisissa vaaleissa. Nyt olen jo väsynyt tähän korruptioon ja rikosten selvittämättömyyteen. Ei kannata äänestää", nuori mosambikilaismies toteaa.

Yleisesti ottaen vaalit sujuivat rauhallisesti, eikä suuremmista yhteenotoista ole raportoitu. Osissa maata oppositiopuolueiden vaalitarkkailijoiden ei tosin annettu olla paikalla ääntenlaskussa. Mitä ilmeisemmin näillä äänestyspaikoilla on harrastettu vaalivilppiä, mihin viittaa jopa sadan prosentin äänestysvilkkaus. Nämä ja jotkut muut epämääräisyydet ovat kuitenkin olleet poikkeuksia, ja niin ulkomaiset kuin kotimaisetkin vaalitarkkailijat ovat tyytyväisiä vaalien tähänastiseen toteutukseen.

EU kehui alustavassa julkilausumassaan "hyvin koulutetun äänestyspaikkahenkilökunnan sitoutumista, vaikka työolosuhteet joskus olivatkin vaikeita".

Ennen vaaleja eripuraa tarkkailijoiden ja kansallisen vaalikomission välillä aiheutti se, ettei vaalikomission kokouksiin - joissa käsitellään hylätyt ja tyhjät äänet ja epäselvät tulostaulukot - päästetä tarkkailijoita. Nyt tämä riita näyttää saaneen kompromissiratkaisun. Vaikka tarkkailijat eivät pääsekään vaalikomission kokouksiin, on kaikki hylätyt tulostaulukot luvattu näyttää. EU:n mukaan tämä on riittävä toimenpide, jotta tarkkailijat voivat tehdä työnsä.

Rankat sateet vaikeuttivat vaaleja

Kaukaisessa Teten provinssissa osa ääntenlaskupaikoista on rankkojen sateiden saartamina, eikä helikopteri ole pystynyt laskeutumaan keräämään äänilipukkeita. Viranomaiset miettivät nyt kuumeisesti, pitäisikö vaalivirkailijat ja äänilipukkeet evakuoida veneellä Sambesi-jokea pitkin.

Sateet vaikeuttivat myös itse vaaleja. Noin 25 000 ihmistä maan keski- ja pohjoisosissa ei pystynyt käyttämään äänioikeuttaan, koska äänestyspaikat eivät avanneet oviaan vaalimateriaalin puuttuessa. Materiaalia ei saatu kuljetettua äänestyspaikoille ajoissa huonon sään takia. Joissain kunnissa vaalipaikat avasivat ovensa vasta toisena äänestyspäivänä.

Oppositio on vaatinut vaalien uudelleenjärjestämistä näissä kunnissa, mutta vaalikomissio ei ole suostunut pyyntöön. Selityksenä on, että nämä ihmiset muodostivat vain 0,02 prosenttia kaikista äänestäjistä.

Lisää tietoa aiheesta

Mosambik valmistautuu valitsemaan presidenttiä ja parlamenttia