Uutinen

Mosambikin tulvista pelätään katastrofia

Seitsemän kuolonuhria ja 70 000 pakolaista aikaan saaneet tulvat keskisessä Mosambikissa eivät näytä laantuvan, sillä sadekausi eteläisessä Afrikassa yltyy. Mosambikin hallitus uskoo edelleen, että tilanne pysyy hallinnassa.
Esa Salminen
15.1.2008

MAPUTO -- Eteläisen Afrikan sateet saivat joet tulvimaan, kuten aina. Tämän sadekauden sateet kuitenkin alkoivat aikaisin, samoin tulvat. Yli 70 000 ihmistä on evakuoitu turvaan lähinnä Sambesi-joen alajuoksulta, osa niiltä alueilta, jonne heidät oli evakuoitu viime vuoden tulvia pakoon.

Vesi on jo nyt kaksi metriä kriisirajan yläpuolella, eikä kansainvälisen Punaisen ristin ja punaisen puolikuun tiedottaja Peter Rees pidä lähitulevaisuutta valoisana.

"Sääennusteet seuraaville seitsemälle päivälle eivät ole hyvät, ja lisää sateita on luvassa, ehkä jopa huhtikuulle saakka", Rees sanoi BBC:n haastattelussa. "Jos niin käy, niin eteläistä Afrikkaa koettelevat vakavat tulvat, joilla voi olla katastrofaaliset vaikutukset."

Jokavuotinen operaatio

Mosambikin katastrofien hallintainstituutti sai viime vuoden vakavien tulvien hoidosta kansainvälistä kiitosta hyvästä toiminnasta ja varautumisesta. Tänäkin vuonna näyttää siltä, että tilanne on kohtuullisesti hallinnassa. Hallitus ei ole lähettänyt kansainvälistä avunpyyntöä, vaan evakuointeja ja kriisityötä tehdään olemassa olevien yhteistyökumppanien kanssa.

Hallituksen tukena ovat YK:n Maailman ruokaohjelma, Unicef, MSF eli Lääkärit ilman rajoja, Save the Children ja Oxfam. Vedenpinnan nousun ennustettavuutta auttaa se, että se riippuu Mosambikin hallussa olevan Cahora Bassan -padon tulvaporteista. Niiden läpi päästetään tällä hetkellä 6600 kuutiometriä vettä sekunnissa, mutta paineet määrän kasvattamiseen nousevat koko ajan patoaltaan vedenpinnan mukana.

Sateet yltyvät Sambesi-joen yläjuoksulla Sambiassa ja Zimbabwessa, ja näyttää varmalta, että Mosambikin Punaisen ristin pelko käy toteen. Järjestön mukaan kansainvälinen avunpyyntö lähetetään vasta, jos tulvat ylittävät helmikuun 2007 tason.

Mosambik on edelleen surullisenkuuluisa vuoden 2000 tulvista. Silloin 700 ihmistä kuoli ja puoli miljoonaa jäi kodittomiksi.

Lisää tietoa aiheesta