Uutinen

Mosambikin presidentti: Budjettituki on erittäin tärkeää

Mosambikin presidentti painotti Suomessa, kuinka välttämätöntä budjettituki köyhyyden vastaisessa työssä on. Suomi astuu Mosambikin budjettitukea koordinoivan ryhmän johtoon alkuvuodesta 2009.
Eeva Eronen
7.11.2008

Mosambikin presidentti Armando Guebuza puhui Suomen-vierailullaan vahvasti kehitysmaiden omistajuuden puolesta kehitysyhteistyössä.

Hän painotti, että suora budjettituki, johon Suomen kehitysministeri Paavo Väyrynen suhtautuu varsin kriittisesti, on erittäin tärkeä väline kestävän kehityksen tukemiseen Mosambikin kaltaisissa maissa.

Guebuza sai tukea näkemyksilleen presidentti Tarja Haloselta. "Olen tietoinen tämän kaltaisen avun kyseenalaistavista äänistä, mutta olemme sitoutuneet tukeen", Halonen vakuutti Guebuzalle Afrique en lignen mukaan presidenttien juhlapäivällisellä.

Suomi tukee Mosambikia tänä vuonna 24,5 miljoonalla eurolla, josta seitsemän miljoonaa on suoraa budjettitukea. Seitsemään miljoonaan on sitouduttu myös vuosina 2009 ja 2010.

Halonen ei ottanut kantaa tuen lisäämisen puolesta vaan sanoi, että se on ministerien välisen keskustelun asia.

"Kriittisen harkitsevainen"

Budjettitukea pidetään yhtenä parhaista tavoista antaa kehityksen ohjakset köyhille maille itselleen ja tukea niiden demokratian kehitystä.

Kriitikoiden mukaan avunantajat eivät kykene tarpeeksi kontrolloimaan suorana tukena annettujen kehitysvarojen käyttöä.

Väyrysen linjan mukaan budjettitukeen tulee suhtautua hyvin harkitsevaisesti - Mosambikin kohdalla se tarkoittaa, että tehdyistä sitoumuksista pidetään kiinni, mutta tukea ei aiota kasvattaa.

Presidentti Guebuza arvioi Suomi-Mosambik-seuran järjestämässä kansalaistapaamisessa, että Väyrysen lokakuinen Mosambikin-matka saattoi pehmentää hänen asennettaan budjettitukea kohtaan.

"Sain sellaisen vaikutelman, että hän näki miten paljon kehitystä Mosambikissa on tapahtunut", presidentti sanoi. Hän uskoo, että ministerin kokemukset vakuuttivat tämän budjettituen toimivuudesta ja siitä, että sen antamista tulee todella jatkaa.

Suomi koordinoimaan budjettitukea

Suomen suhtautuminen budjettitukeen on nyt erityisen ajankohtaista siksi, että Suomi alkaa johtaa alkuvuodesta 2009 Mosambikin budjettitukiryhmää.

Ryhmään kuuluvat 17 maata, Euroopan komissio ja Maailmanpankki muodostavat Mosambikin vaikutusvaltaisimman avunantajaryhmän. Ryhmän tukee Mosambikin valtion budjettia tänä vuonna 325 miljoonalla eurolla.

Puheenjohtajan roolissa Suomi osallistuu aktiivisesti avunantajaryhmän ja Mosambikin hallituksen välisiin keskusteluihin budjettituen käytöstä.

Kehitysyhteistyövarat ovat Mosambikille erittäin tärkeitä - runsaat 50 prosenttia maan budjetista koostuu avusta. Avusta kolmasosa on suoraa budjettitukea.

Lisää tietoa aiheesta