Uutinen

Mosambikin levottomuuksissa yli 20 kuolonuhria

Mika Railo
10.11.2000

Oppositiopuolue Renamon järjestämien mielenosoitusten yhteydessä on eilen torstaina kuollut ainakin 22 ihmistä keski- ja pohjois-Mosambikissa. Loukkaantuneita on yli sata, osa kriittisessä tilassa. Viranomaiset ovat vahvistaneet kuolleita ja loukkaantuneita koskevat luvut.

Väkivaltaisuuksiin johtaneita mielenosoituksia on ollut Nampulan, Sofalan ja Cabo Delgadon provinsseissa.

Radiotietojen mukaan pahin tilanne on ollut Montepuezin kaupungissa, pohjoisessa Cabo Delgadon provinssissa. Siellä kuolleita kerrotaan olleen 12, joista kuusi poliiseja. Renamon kerrotaan sulkeneen kaupungista ulos johtavia teitä.

Tapahtumien kulusta on monta versiota. Joidenkin viranomaisten mukaan Renamo pyrki mielenosoitusten varjolla hyökkäämään poliisiasemia vastaan, saadakseen haltuunsa aseita. Renamon mukaan väkivaltaisuudet aloitti poliisi Renamon osoittaessa mieltään viime joulukuisten vaalien tulosta vastaan.

Renamo on vaaleista lähtien kieltäytynyt hyväksymään Frelimon voittoa. Helmikuiset suurtulvat rauhoittivat poliittisen tilanteen joksikin aikaa, mutta viime kuukausina Renamo on julkisuudessa jälleen toistanut vaatimuksiaan saada osa maasta hallintaansa sekä uhannut mielenosoituksilla. Hallitusta lähellä olevassa Noticias-lehdessä on lähes päivittäin korostettu valtiollisen yhtenäisyyden tärkeyttä sekä kritisoitu Renamon suunnitelmia mielenosoituksista.

Mosambikin poliisijoukot ovat lähellä maan valtapuoluetta Frelimoa. Frelimo ja Renamo olivat vastapuolina vuonna 1992 päättyneessä sisällissodassa. Frelimo on saanut molemmissa sodan jälkeen järjestetyissä vaaleissa enemmistön parlamenttipaikoista, mutta viime vaaleissa ero Renamoon kaventui niukaksi: Frelimolla on parlamentissa 133 paikkaa, Renamolla 117.

Pia Laine, tiedottaja
Kepa Mosambik
puhelin: +258.1.496 004
pia.laine@kepa.co.mz