Uutinen

Mosambikin lääkelähetys hämmästyttää sambialaisia

Tiina-Maria Levamo
15.3.2000

Sambiassa hämmästellään presidentti Frederick Chiluban viimeisimpiä liikkeitä. Viikko sitten hallituksen edustajat ilmoittivat auttavansa Mosambikin tulvien uhreiksi joutuneita siskojaan ja veljiään 15 tonnin lääke-erällä. Saman illan uutisissa näytettiin varastokaupalla säilöttyjä lääkepakkauksia, jotka jo lauantai-iltaan mennessä oltiin lennätetty Mosambikiin.

Nyt sambialaiset kysyvätkin oikeutetusti, miten on mahdollista että 15 tonnia lääkkeitä makaa maan varastoissa samaan aikaan, kun suurimmissa sairaaloissa ei ole tarjolla muuta kuin särkylääkettä. Kuljetukseen osallistuneille sambialaisille toimittajille annettiin seuraava vastaus: kaikkia Mosambikiin lähetetyistä lääkkeistä saa myös Sambian sairaaloista.

Kolme kuukautta lakossa olleet lääkärit väittävät toista: antibiotteeja ei sairaaloissa ole näkynyt miesmuistiin. Kuolemantapaukset vaikkapa Lusakan yliopistollisessa keskussairaalassa kertovat loput totuudesta: ihmisiä, lapsia ja aikuisia, menehtyy tällä hetkellä lääkkeillä helposti parannettavissa oleviin tauteihin. Miten hallitus perustelee salaiset lääkevarastonsa äidille, jonka lapsi kuoli viime lauantaina hänen käsivarsilleen.

Viikonlopun lääkekuljetusten jälkeen valtion propagandakoneisto aloitti oman myllytyksensä. Ensimmäisenä ehti valtion TV-kanava ZNBC sunnuntai-iltana. Se oli lennättänyt lääkekuljetusten mukana Maputoon parhaan kuvausryhmänsä, joka haastatteli WFP:n edustajia kehumassa Sambian uhrautuvaisuutta. Ohjelma-aikaa uutiselle oli varattu reilusti, eikä kenellekään jäänyt epäselväksi ketä mosambikilaisten tulisi kiittää. Maan hallituksen päivälehdet jatkoivat tämän viikon alussa samaa ylistyspuhetta.

Vaikka sambialaiset suovat koko sydämestään kaiken tuen Mosambikin tulvista ja hirmumyrskystä kärsiville, lääkeapu nähdään kuitenkin tässä tapauksessa ongelman ytimenä. Monet ovat ehdottaneet Mosambikin tulvauhrien avustamiseksi perustetulle SOS Mozambique -ryhmälle, että Sambia olisi voinut lääkkeiden sijaan lähettää Mosambikiin esimerkiksi vaatteita. SOS-ryhmä on vedonnut jo maan varakkaaseen väestönosaan raha-avun keräämiseksi. Tähän mennessä katastrofirahastoon on kertynyt hieman alle 7000 markkaa.

Sambian "uhrautuminen" lääkelähetyksen muodossa nähdään täällä epäilyttävänä tekona. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että presidentti Chiluba kalastelee itselleen kansainvälistä mainetta. Maineensa eteen hän on valmis uhraamaan kansansa hyvinvoinnin tilanteessa, jossa Sambian sairaalapalvelut ovat romahtamispisteessä.

Vuonna 2001 Sambiassa järjestetään presidentin- ja parlamenttivaalit. Presidentti Chiluba ei voi maan perustuslain mukaan asettautua kolmannelle kaudelle. Hän onkin hyvissä ajoin alkanut rakentaa itselleen historiallisia monumentteja sekä suuntautua Afrikan alueelliseen politiikkaan, kuten Kongon demokraattisen tasavallan konfliktin sovitteluun.

Viimeisen vuoden aikana Chiluban lausuntoja onkin kiitettävästi lainailtu kansainvälisissä medioissa, aina Helsingin Sanomia myöten. Suhteessa yhtä vähän on hän ottanut kantaa Sambian kiperiin sisäpoliittisiin kysymyksiin.

Presidentti Chiluban monumenteista tähän asti massiivisin on jo hyvää vauhtia nousemassa lähelle Lusakan keskustaa itäisen valtatien varteen. Tälle tulevalle betonijärkäleelle presidentti on antanut nimen: F.T.Chiluba Institute for Democracy and Industrial Relations. Muutama viikko sitten Chiluba vihki pyhäkkönsä istuttamalla tontille puun. Epäselvää on edelleen, mitä instituutissa tullaan jatkossa tekemään.

Ihmisoikeusjärjestö Afronetin Sambian koordinaattori Ngande Mwanajiti on monien muiden sambialaisten lailla tuohtunut varastoihin piilotetuista lääkkeistä. Hän ei näe mitään perusteluja sille että Sambian kaltaisessa köyhyyden runtelemassa maassa pantataan perusterveydenhuoltoon tarvittavia lääkkeitä ja hoitovälineitä.

Hälyttävintä kaiken edellä mainitun lisäksi on se, että lääkelähetyksen kaltaiset uutiset eivät koskaan saavuta suurinta osaa kansasta. Toisin sanoen: sen viime perjantaina kuolleen lapsen äiti ei melko todennäköisesti koskaan tule saamaan vastausta siihen, miksei hänen lastansa voitu pelastaa. Hänellä ei myöskään ole valmiuksia vaatia oikeuksiaan, olla tuohduksissa lääkkeiden piilottelusta ja korruptioon viittaavasta toiminnasta.