Uutinen

Mosambikin Guebuza: Ulkomaalaiset ovat tervetulleita!

Mosambikin presidentti Armando Guebuza totesi maakuntakierroksellaan, että ulkomaiset yrittäjät ovat tervetulleita maahan. Aiemmin presidentti suututti Mosambikin maanviljelijät kutsumalla heitä laiskoiksi.
Esa Salminen
7.5.2007
npitkanen_unacin_piirikokous.jpg Mosambikilaisia pienviljelijöitä Kepan kumppanijärjestön Unacin piirikokouksessa Mapupulossa. (Kuvaaja: Niina Pitkänen)

PEMBA -- "En näe mitään ongelmaa sille, että maassamme on enenevässä määrin ulkomaisia yrittäjiä", presidentti Armando Guebuza sanoi Pohjois-Mosambikin Nacalassa 4. toukokuuta.

Puhe nähtiin vastauksena julkisuudessa esitetyille mielipiteille siitä, kuinka etenkin aasialaisperäiset yrittäjät vievät mosambikilaisilta mahdollisuudet yritystoimintaan.

"Hyödyntämätön potentiaali"

Afrikan populistiset johtajat ja diktaattorit ovat kautta lähihistorian häirinneet etenkin Etelä-Aasiasta kotoisin olevaa kauppiasluokkaa - esimerkiksi Tansanian Julius Nyerere halusi maan kaupankäynnin mustiin käsiin ja Ugandan Idi Amin karkotti aasialaiset maastaan tyystin; suuren kansanosan riemuksi, ja maan talouden suureksi tappioksi.

Guebuzan resepti näyttää olevan toinen.

"Jos ulkomaalaiset pystyvät luomaan menestyviä yrityksiä maahamme, se tarkoittaa sitä, että markkinoillamme on hyödyntämätöntä potentiaalia", presidentti sanoi väkijoukolle. "Tämän ei pitäisi olla uhka, vaan haaste meille."

"Ja meitä mosambikilaisiakin on ulkomailla kaksi miljoonaa. Emme varmasti pitäisi siitä, jos heitä kohdeltaisiin huonosti", presidentti muistutti. Suurin osa Mosambikin siirtolaisista asuu eteläisissä naapurimaissa, Etelä-Afrikassa ja Swazimaassa.

Laiskat maajussit kiistan kohteena

Suorapuheinen presidentti hermostutti mosambikilaisen pienviljelijöiden liiton Unacin pari viikkoa sitten, kun hän vastaavalla maakuntamatkalla Zambezia-provinssin Pebanessa sanoi, että maaseudun nälkä johtuu laiskottelevista viljelijöistä.

Guebuza peräänkuulutti työkulttuuria, jotta maata vaivaavat köyhyys ja nälkä saataisiin voitettua. Hän kuvasi, että maassa vallitsee "massiivinen työapatia" ja että viljelijät "makaavat lepäämässä ennen kuin ovat edes väsyneet."

Unac ei niele presidentin syytöksiä. Lehdistötiedotteessaan kansainvälisenä pienviljelijöiden päivänä, 18. huhtikuuta, liitto vastasi, että pienviljelijöiden on mahdoton tehdä enempää työtä ilman tukea: paremmat lannoitteet ja siemenet, samoin kuin kastelujärjestelmät auttaisivat Unacin mukaan viljelijöitä parempaan tuottavuuteen, mutta valtiolta ei heru tukea riittävästi.

"Sitä paitsi", liitto huomautti, "viljelijät, jotka ovat menneet pelloille aamuneljältä, ja joilla on varaa vain yhteen ateriaan päivässä, ovat isolla todennäköisyydellä jo tehneet täyden päivän töitä ja ovat oikeasti väsyneitä, kun delegaatiot yhdeltätoista kulkevat ohitse."